Lukijalta: Sosterin tulisi olla houkutteleva yhteistyökumppani

Eija Stenbergin puheenvuorossa ( Itä-Savo 16.11.) väitetään perusteettomasti, että ajattelisin jotain luottamushenkilöpaikkaa silloin, kun kyse on Savonlinnan keskussairaalan säilyttämisestä.

Savonlinnan keskussairaalan säilyminen ja sen kustannukset ovat meille kaikille tärkeämpää kuin luottamushenkilöpaikat. Sanoin valtuustossa, ettei kunnollisia neuvotteluja ole käyty Savonlinnan kaupungin kanssa. Tarkoitan nimenomaisesti sitä, että vaikka tavataan hyvässä hengessä, mutta jos osapuolten näkemykset eivät juurikaan lähene toisiaan, niin silloin neuvottelut eivät ole onnistuneet. Näin on, vaikka neuvotteluja olisi ollut kuinka monta kertaa tahansa.

Koska Savonlinnan keskussairaala tarvitsee toimintansa turvaamiseksi pikaisesti yhteistyökumppania, niin silloin pitäisi meidän olla edes vähän houkutteleva yhteistyökumppani. Kun valtuusto päätti, että keskustelemme yhteistyöstä vain Kysin kanssa, niin meillä pitää olla jotain positiivista annettavaa siihen suuntaan, jotta yhteistyösopimus syntyisi. Toivon, että sopimukseen päästäisiin, mutta mikäli niin ei käy, niin meillä olisi pitänyt olla vielä mahdollisuus neuvotella myös muista vaihtoehdoista.

Ymmärrän hyvin, että täällä etäisyydet ovat vesistön vuoksi pitkiä ja että väestö vanhenee, mikä lisää merkittävästi kustannuksia. Mutta kun esimerkiksi vuonna 2017 verrattuna Mikkeliin, jossa sielläkään ei mene hyvin, meidän sote-kustannuksemme olivat asukasta kohden 927 euroa korkeammat, niin kyllä sairaalamme houkuttelevaisuudessa yhteistyökumppanina on melkoisia haasteita.

Eija Stenberg välittää ministeri Kiurun viestiä. Olen itsekin keskustellut ministerin kanssa ja saanut viestejä useammalta muultakin ministeriltä, jolloin on tullut muunkin sisältöistä viestiä. Tällöin on siis muunkinlaista viestiä, kuin mitä kuulemme Eija Stenbergiltä. Onkin ikävää, että paikallisia päätöksentekijöitä laitetaan vastakkain asiassa, joka ratkaistaan hallituksen sisällä.

Ei ole hyvä, jos täällä yhteistyökuviot vaikeutuvat, kun valtakunnan tasolla ei saada ratkaisuja aikaiseksi. Asiat voivat riidellä, eivät henkilöt. En jatka Eija Stenbergin kanssa keskustelua siitä, mitä eri ministerit ovat sanoneet. Se on täysin hedelmätöntä sanailua.

Totean ehdottomasti myös, että minusta ei voi tehdä syntipukkia, jos yhteistyöneuvotteluissa Pohjois-Savon suuntaan ei saada aikaan kunnon lopputulosta. Annan täyden tukeni kaikille niille toimille ja neuvotteluille, joilla pyritään säilyttämään Savonlinnan keskussairaala ja sen nykyiset toiminnot.

Jarkko Wuorinen
Kaupunginvaltuutettu
Maakuntahallituksen puheenjohtaja
Savonlinna