Lukijalta: Kotiäidin mietteitä korona-aikana – Kenties, kotivanhemmuutta arvostetaan tämän jälkeen enemmän

Korona laittoi meidän jokaisen elämän uusiksi, muutti totuttuja tapoja ja sotki sovittuja suunnitelmia.

Korona pysäytti meidän ainaisen kiireen. Nyt ei tarvitse tukka putkella tulla töistä kotiin ja viedä lapsia harrastuksiin. Ei. Nyt meillä jokaisella on aikaa tutustua paremmin siihen oman perheeseen ja itseemme.

Aikaa pysähtyä miettimään, että minkälainen minun perheeni on. Keiden kanssa minä asunkaan?

Oppia tuntemaan, että minkälaisia perheenjäseniä perheeseeni kuuluukaan.

Aikaa huomata, että mikä elämässä on oikeasti itselle tärkeintä. Jokaiselle on jokin asia toisia asioita tärkeämpi. Toisille se on työ, toisille perhe, toisille puoliso jne. Tämän kokemuksen jälkeen, oma asioiden tärkeysjärjestys saattaa muuttua.

Voihan se olla, että tämä ajaa joitakin eron partaalle, varsinkin, jos sitä yhteistä aikaa on normaalisti vähän. Toisaalta, tämä aika varmasti myös lähentää ja syventää toisia perheitä ja pariskuntia.

Helppoahan se ei ole yhtäkkiä vaan jäädä kotiin oman perheen kesken, tehdä etätyötä ja opiskella etäopetuksessa, tai pahimmassa tapauksessa joutua lomautetuksi. Helppoa ei myöskään ole pitää taukoa ystävien luona kyläilystä, vieraiden käymisestä, kahviloissa istuskelusta, shoppailureissuista, baari-illoista. Sosiaalinen elämä on nyt minimaalista.

Kyllä se varmasti kiristää hermoja, tuntuu, että seinät kaatuu päälle. Mutta ehkä se auttaa meitä myös näkemään asioita ja elämää uudelta kantilta. Nähdä, kuunnella ja olla läsnä sille ikiomalle perheelle, siihen meillä on nyt aikaa.

Mutta ehkä se auttaa meitä myös näkemään asioita ja elämää uudelta kantilta.

Minulle tärkein asia on aina ollut perhe. Useasti olen toivonut, että perheellämme olisi enemmän yhteistä aikaa, ja nythän sitä on.

Marraskuussa tein aloitteen kotihoidon kuntalisän maksamisesta Savonlinnassa. Sitä tänne tuskin saadaan, vaikka kovasti yritettiin. Jostain syystä aloitteen allekirjoittaneiden määrä jäi vähäiseksi. Suuri kiitos heille, jotka allekirjoittivat adressin ja yrittivät ajaa lapsiperheiden etuja!

Itse en ole katunut päivääkään omaa päätöstäni jäädä hoitamaan nuorimmaista kotiin, tosin tämäkin päättyy taloudellisista syistä kesällä. Tiukkaa aikaa tämä on ollut, jokainen euro on laskettava. Nyt, kun tänä korona-aikana myös kouluikäiset lapset ovat päivät kotona ruoan menekki meillä triplaantui.

Kaikkea ei voi kuitenkaan mitata rahassa. Onnea ja rakkautta ei rahalla saa. Eikä raha korvaa oman lapsen kanssa vietettyä aikaa, sitä, kun näkee hänen kasvavan, kehittyvän ja oppivan uusia asioita.

Kenties, kotivanhemmuutta arvostetaan tämän korona-ajan jälkeen enemmän, kun huomataan, mitä se oikeasti on. Se ei ole lomailua.

Elämme mielenkiintoista aikaa, omalla tavallaan pelottavaa, mutta myös opettavaa. Tämä opettaa meitä arvostamaan ja kunnioittamaan omaa perhettä ja sitä mitä meillä täällä on.

Satu Tynkkynen

Savonlinna