Lukijalta: Kittilän jalanjälkienkö perässä?

Olisi toivonut, että vastaavista noin 15 vuoden takaisista virheistä olisi opittu jotain, mutta nyt näyttä siltä, että historia päinvastoin alkaa toistaa itseään (Jonne Tynkkysen mielipidekirjoitus 23.1. Itä-Savossa). Kokemuksesta muistan, että se tulee paitsi syömään kohteena olevaa ihmistä, niin myös rampauttamaan edellytykset kehitykselle.

Juuri näinä aikoina voisi kuvitella, ettei Savonlinnalla ole varaa sisäisiin taisteluihin. Se syö kaiken energian ja voimavarat, eikä jätä tilaa uuden ideoimiselle. Se vie motivaation. Nyt olisi tärkeää, että kaikki, niin luottamushenkilöt kuin viranhaltijat, seisovat saman asian takana.

Historian olisi tullut jo opettaa, että kaupunginjohtajalla pitäisi olla ehdoton tuki luottamushenkilöiltä, jotka toimivat tässä tehtävässä myös työnantajan roolissa. Ja jos tukea ei ole, on näillä luottamushenkilöillä kaikki avaimet tilanteen ratkaisemiseen. Miksi siis räksyttää ja julkisesti nolata, kun asiat voi hoitaa asiallisesti. Kukaan muu ei voi vaikuttaa tilanteeseen kuin luottamushenkilöt.

Kun tämänkaltainen kritiikki tuntuu tulevan suurimmasta valtuustoryhmästä — mikä itseasiassa oli sama 15 vuotta sitten — niin sieltä varmaan on ryhdytty monenlaisiin toimenpiteisiin tilanteen korjaamiseksi, jotta yksittäisten valtuutettujen ei tarvitse elämöidä lehtien palstoilla. Asiallisia ja lainkin mukaisia menettelytapojahan on monenlaisia — jopa työnantajaa velvoittavia, jos se vain osaa niitä käyttää.

Kaupunginhallitus on esimerkiksi varmaan käynyt puheenjohtajansa johdolla kehityskeskustelut kuntalaisilta saadun palautteen johdosta? Hallituksen puheenjohtaja on varmaankin linjannut kuntapäättäjien näkemykset strategisesta ja operatiivisesta johtamisesta? Tai onko esimerkiksi johtajasopimusta neuvoteltu uudestaan tai esitetty tarkentavia kohtia? Eikö valtuusto voi ottaa ohjaksia käsiinsä, ja vaatia hallitusta toimimaan lähiesimiehen tehtävissä?

Aina kun ollaan ihmisten kanssa tekemisissä, tulee ongelmia. Nyt tietenkin toivoisi, että tällaiset kärjistyneet tilanteet hoidettaisiin asiallisesti.

Tästä on varoittavia esimerkkejä vaikkapa Kittilästä. Savonlinnan 15 vuoden takainen vastaavan tilanteen hoito lähenteli jo kiusaamista tai jotain sellaista, mitä en halua edes lausua ääneen.

Minna Tikkinen-Kapanen
Valtuuston pj. (sd.)
2000—2004