Lukijalta: Jakamistalous nousukiidossa, samoin myös harmaa talous

Torstaina 1.11. julkaistiin kansalaisten verotiedot ja hyvä, että hyviä veronmaksajia löytyy, sillä heidän avullaan on mahdollista järjestää palveluita ja rakentaa yhteiskuntaa. Uutena merkittävänä asiana viime vuosina on mukaan tullut jakamistalous, jonka vaikutuksia verotulokertymiin ei tarkkaan tiedetä.

Verottajan tiedon mukaan haasteellista siinä on se, kun asiakkaan ja palveluntarjoajan välinen rahaliikenne hoituu esimerkiksi Hollannin tai Yhdysvaltojen kautta ja heillä ei ole velvollisuutta ilmoittaa tuloja Suomeen. Tiedot saaduista palkkioista ovat hyvin yleisluontoisia. Digituloistakin tulisi saada luotettavat tiedot verottajalle.

Vain noin joka neljäs Airbnb:n kautta tuloja saava henkilö ilmoitti tulonsa verottajalle. Laittomista Uber kuljettajista ei kukaan.

Uutena merkittävänä asiana viime vuosina on mukaan tullut jakamistalous, jonka vaikutuksia verotulokertymiin ei tarkkaan tiedetä.

Verottaja selvittää em. tuloja tilitapahtumien kautta. Tehtävä on haasteellinen, ellei lähes mahdoton ja uusi verottajalle, eikä lainsäädäntökään tässä asiassa ole vielä kunnossa. Tämän hetken tiedon mukaan esim. Uber on ilmoittanut toimittavansa tulevaisuudessa veroviranomaiselle välitettyjen kuljetusten kokonaissummat. Vieläkään ei siis tiedetä kuinka yksilöidysti tiedot verottajalle menevät.

Uusi ”taksilaki” on helpottanut uusien toimijoiden alalle tuloa. Samalla laki on mahdollistanut myös erilaisten digitaalisten sovellusten käyttöä maksuliikenteessä, joihin verottajalla on entistä vaikeampi puuttua. Eduskunnan käsittelyssä oleva katsastuslaki, jonka yhteydessä säädetään myös taksamittarista antaa mahdollisuuden puuttua myös tähän epäkohtaan.

Jos haluamme harmaan talouden kuriin ja turvata verotulomme, laadimme myös tässä asiassa yhteiset pelisäännöt taksialalle.

Markku Pakkanen
Liikenne- ja viestintävaliokunnan varapuheenjohtaja,
kansanedustaja (kesk.)
Kouvola