Lukijalta: Savonlinnaan elinvoimaa kakkosasukkaista ja ei-paikkasidonnaisesta työstä

Kuten Timo Aro ansiokkaassa luennossaan 9.10. totesi, ovat kesä- tai kakkosasukkaat Savonlinnan ja koko Itä-Suomen merkittävin voimavara kun mietitään, miten säilyttää elinvoima muuttoliikkeen ja väestörakenteen runnellessa väestöpohjaamme.

Muuttoliikettä Savonlinnaan päin ei kannata edistää pelkästään kampanjana, jolla houkutellaan vaikkapa paluumuuttajia vaan se on nähtävänä prosessina, jossa meitä auttavat muun muassa seutumme luonnonkauneus ja asuntojen matala hintataso yhdistettynä siihen tosiasiaan, että useammat työt muuttuvat jatkuvasti vähemmän paikkasidonnaisiksi.

Prosessin siitä tekee vaikkapa seuraavanlainen kehitys: Henkilö ostaa täältä kesämökin ajatuksenaan viettää siellä kesälomaa. Hänen työnsä muuttuu ajan kuluessa ja välineiden kehittyessä yhä vähemmän paikkasidonnaiseksi. Suuren osan työstään hän tekee tietokoneella ja hoitaa ison osan neuvotteluistaan etäyhteydellä.

Jos hän viihtyy täällä ja tarjoamme toimivat tieto- ja muut liikenneyhteydet, saattaa hyvin käydä niin, että hän viettääkin täällä aikaa enemmän. Aluksi 30 %, jatkossa 50 % ja ehkä jossain vaiheessa suurimman osan ajastaan. Tätä prosessia meidän on kaikin tavoin edistettävä ja tuettava.

Edellisen hallituksen asettama työryhmä, joka tutki kunnallisverotuksen muuttamista siten, että osansa verosta saisi myös henkilön kakkosasunnon sijaintikunta, totesi asian liian monimutkaiseksi toteuttaa.

Kun kuussakin on käyty ja aikanaan vaikkapa karjalaiset asutettu, ei seutumme edunvalvonta saa tällaista tulemaa hyväksyä. Voi olla hankalaa mutta ei mahdotonta, jos halua on.

Jos ei vaikka verotuloja kakkosasukkaista heti saataisikaan, olisi heidän painoarvonsa laskettava mukaan, kun mitoitetaan alueemme tarvitsemia palveluja.

Ajatellaan vaikkapa sairaalaratkaisua. Nyt peilataan esimerkiksi ympärivuorokautisen päivystyksen tarvetta väestöpohjaan, jossa meillä on täällä vuonna 2040 synkimmän ennusteen mukaan 10 000 asukasta vähemmän kuin nyt. Väestöpohjaan pitää ehdottomasti lisätä se, että silloin meillä voi hyvin olla 20 000 kakkosasukasta lisää, joista noin puolet on keskimäärin paikalla ja myös he tarvitsevat sairaalapalveluja.

Olli Österlund
Elinkeinojaoston pj. (kesk.)
Savonlinna

Uusimmat uutiset