Lukijalta: Lapsista on pidettävä huolta

Viitatakseni Itä-Savon tiistain 15.10. uutiseen nuorista.

Minuun itseeni uutisessa kolahti maininta, että nuoret eivät välttämättä kohtaa vanhempiaan joka päivä, vaikka asuisivat samassa taloudessa. Eivätkä vanhemmat huolehdi nuorten päivittäisistä tarpeista, esim. ruokailusta. Syynä tähän on vanhempien työ ja muut menot.

Mutta sitten, olisi meitä vanhempia, jotka haluaisivat olla kotona, kun perheessä alle 3-vuotias lapsi ja ala-, ylä- ja ammattikouluikäisiä lapsia. Mutta paljoa siitä ei makseta.

Itse olen sitä mieltä, että jossain kohtaa se kuitenkin toisi säästöjä. Vähenisikö nuorten pahoinvointi, kun heistä vältettäisiin enemmän kotona? Säästyisikö päivähoitopaikkoja, jos vanhemmille, jotka haluavat lastansa hoitaa kotona, annettaisiin siihen mahdollisuus myös taloudellisesti? Yhdistäisikö se enemmän perheitä? Vähenisikö kenties avioerot, kun tietynlainen kiire ja kireyden tunne häviäisi?

Itse olen ollut nyt hoitovapaalla, enkä haluaisi palata töihin. Syy ei ole se, että en haluaisi tehdä töitä, vaan se, että minulle mieheni ja lapseni ovat työtä tärkeämmät.

Toki tässäkin on tietynlaista kireyttä, kun jokaisen euron käyttö, minkä saa, on tarkkaan mietittävä. Omista menoista voin kyllä tinkiä, mutta lapsille on pakolliset vaatteet ja koulutarvikkeet hommattava, linja-autokorttia unohtamatta.

Merkille olen kuitenkin laittanut sen, että lapset tykkäävät, että kotona on vanhempi, kun koulusta tulee. Ja varmaan mieskin tykkää, kun joka päivä on ruoka valmiina. Ainakin joskus.

Sitä vain toivoo, että Kela maksaisi meille lapsiaan ja nuoriaan kotona hoitaville vähän enemmän kuukaudessa rahaa. Näin minä ajattelen.

Satu Tynkkynen
Savonlinna