Lukijalta: Eteenpäin on mentävä

Olen mielenkiinnolla seurannut vahvoja poliittisia päättäjiä ja virkamiehiä, miten he kuntatasolla suhtautuvat muutoksiin. Tämä nähdään nyt erityisen voimakkaasti, kun Essote on runsas vuosi sitten käynnistetty.

Kun vastuu sote-asioiden järjestämisestä on siirretty kuntayhtymän vastuulle ja kuntien omaehtoinen vastuu on kuntayhtymällä, palveluiden ja toiminnan huonosta hoidosta kirjoitetaan päivittäin tiedotusvälineissä.

Nyt, kun Etelä-Savossa on päästy eteenpäin Savonlinnan ja Mikkelin kanssa yhteistyön järjestämisessä, poliittinen johto arvostelee ratkaisua.

Essoten kuntayhtymä on ilmoittanut säästötavoitteiden toteutumisesta, jotka on tehty kuntien vaatimuksesta. Näitä tietoja jotkut jopa kyseenalaistavat, koska tilastokeskuksen tiedot ovat muka vääriä, vaikka kunnat nämä tiedot ilmoittavat tilastokeskukselle.

Savolainen tapa on, että kun vastuu asioista poistuu, alkaa arvostelu ja vahva kertominen, kuinka ennen asiat olivat paremmin. Lääkärivaje on totta, mutta muistan ajan, jolloin yksi lääkäri hoiti Mäntyharjussa pitkiä aikoja yksin mahdottoman paineen alla. Tällöin ei lehtiin paljon virkamiehet asiaa arvostelleet, jotkut poliitikot toki.

Nyt, kun Etelä-Savossa on päästy eteenpäin Savonlinnan ja Mikkelin kanssa yhteistyön järjestämisessä, poliittinen johto arvostelee ratkaisua.

Savolainen perusajatus on, että meiltä ei mitään muuteta, asiat muutetaan muualla. Tämä voi olla tuhon tie vahvan päivystyssairaalan ja yhteistyön edellytyksille, joka onnistuisi tahdolla ja kokonaisuuden ymmärtämisellä.
Muutosten vastustus on ihmisen sielussa, mutta eteenpäin on mentävä. Toivottavasti meillä asiaa hoitavilla on vahva tahto asiasta ja unohdamme pelkän arvostelun ja keskitymme siihen, miten hyvä tulee.

Ismo Partio
Essoten valtuuston jäsen, kunnanvaltuuston jäsen (kesk.)
Mäntyharju