Lukijalta: Punkaharjun päivähoitopaikkojen puute on todellinen

Tuija Pauhu

Lukijalta: Punkaharjun päivähoitopaikkojen puute on todellinen

Kulennoisten koulun lakkauttaminen, 6. luokkien siirto pois kyläkouluista, Punkasalmen koulun lakkauttaminen/siirto (ala-aste), kirjaston muuttaminen kirjavarastoksi...
Muutimme reilut kaksi vuotta sitten perheeni kanssa Kiteeltä Punkaharjun Tuunaansaareen. Tänä aikana on esitetty useita heikennyksiä lapsiperheiden palveluihin. Yllä mainitut asiat ovat Savonlinnan kaupungin sivistystoimen esityksiä, jotka eivät onneksi ole saaneet poliittisten päättäjien siunausta. Punkaharjun lukio tapettiin "kiduttamalla se hengiltä", eli vuosien ajan peloteltiin lakkauttamisella, kunnes oppilaat eivät uskaltaneet enää hakea kyseiseen lukioon. Samaa "hyväksi" havaittua keinoa ilmeisesti yritetään käyttää myös Punkaharjun alueen kouluverkon muihin kouluihin. Kun jatkuva lakkautus-/siirtouhka pidetään yllä, lapsiperheet eivät uskalla muuttaa alueelle, tai ainakaan hankkia omaa kotia alueelta. Jos lähikoulu lakkautetaan, kiinteistön arvo laskee.

Olemme joutuneet omakohtaisesti kokemaan viime aikoina esillä olleet ongelmat Punkaharjun päivähoitopaikkojen puutteesta. Normaalia, järkevää ratkaisua emme lastemme hoitopaikan suhteen saaneet, mutta kovan taistelun jälkeen saimme jonkinlaisen kompromissiratkaisun.
Olin kuullut usealta henkilöltä, että Punkaharjulla on vaikeaa saada järkevää hoitopaikkaa lapsille. Tein selvityksiä, joista ilmeni tapauksia, että hoitopaikkaa on tarjottu kantakaupungista, vaikka perheen molemmat vanhemmat työskentelevät Punkaharjulla. Hoitopaikkaan tulisi päivittäin ylimääräistä matkustamista yli 60 kilometriä.
On myös perheitä, jotka joutuvat viemään lapsen Kulennoisiin hoitoon, vaikka asuvat Putikossa. Tällaisessa tapauksessa ylimääräistä matkaa tulee noin 30 kilometriä päivässä. Ongelmallisia tapauksia selvisi useita ja tiedotin niistä kaupunginhallitusta. Raportoin ongelmatapauksista julkaisematta perheiden nimiä. Huolensa tilanteesta ovat tuoneet esiin myös Punkaharjun yrittäjät ry, sekä MTK-Punkaharju, jotka molemmat ovat lähettäneet kannanoton tilanteesta kaupunginhallitukselle.

Kaupungin varhaiskasvatuspäällikkö on tehnyt selvityksen kaupunginhallitukselle tilanteesta ja ilmoittanut, että kaikki mainitut ongelmatapaukset ovat kunnossa, eikä jonoja ole. Tämä tulee ilmi myös Itä-Savon 19.1. kirjoituksesta, johon varhaiskasvatuspäällikköä on haastateltu. Jonot ja siirtolistoilla roikkuvat lapset ovat kuitenkin todellinen ongelma, jota ei ole ratkaistu. Kaupungille osoitettu asiakaspalaute on siis kuitattu kertomalla, että asiakkaat ovat väärässä.
Jonoa on sekä Punkaharjun että Kulennoisten päiväkodissa. Omat lapsenikin jonottavat ”kiinteitä” hoitopäiviä Kulennoisten päiväkodista. Viralliset jonot on saatu poistettua tarjoamalla hoitopaikkaa, jota perhe ei yksinkertaisesti voi ottaa vastaan, eli esimerkiksi 60 kilometriä päivittäisen, ylimääräisen matkan päästä. Sellaisissa tapauksissa perheiden on pakko keksiä muita ratkaisuja, joita on esimerkiksi hoitovapaalle jääminen tai paikkakunnan vaihto. Kaupungin varhaiskasvatuksen hoitopaikkojen täyttöastetavoite on 100 prosenttia. Tavoitteeseen on helppo päästä kun hoitopaikkojen määrä alimitoitetaan. Tämä on todellinen tilanne Punkaharjulla.

Punkaharjulla on isoja työllistäjiä. Muun muassa Metsä Groupin tehtailla työskentelee ihmisiä Savonlinnan ja Kerimäen alueilta, mutta myös merkittävissä määrin kuntarajojen ulkopuolelta, kuten Kiteeltä, Parikkalasta ja Simpeleeltä. Jos kunnan peruspalvelut olisivat kunnossa, voisi se houkutella naapurikuntalaisia muuttamaan lähemmäksi työpaikkaa, ja sitä kautta saada veroeuroja kuntaan.
Punkaharjulla on kokonaisuutenaan positiivinen vire elinkeinoelämässä. Punkaharjun Puutaito valittiin maakunnan vuoden yritykseksi, Punkaharjulla toimivat Joros Oy ja Riitek Oy palkittiin innovaatiopalkinnolla, Punkaharjun matkailuyritykset osallistuivat yhteisvoimin Matkamessuille ja niin edelleen.Punkaharjulaiset yritykset kasvavat ja kehittyvät. Yritykset tarvitsevat työntekijöitä, työntekijät tarvitsevat peruspalveluita, joihin myös päivähoito kuuluu. Kaupungin on pysyttävä kehityksessä mukana. Se on koko Savonlinnan etu.
Jonne Tynkkynen
Kahden pienen lapsen isä, yrittäjä
Punkaharju

Tiina Ojutkangas

Tiina Ojutkangas

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.