Lukijalta: Mikä on kaupungin vastuu Savolaistalon tuhosta?

Viitaten sanomalehti Itä-Savon artikkeliin 4.11. ”Joel Lehtosen seura pulassa Savolaistalon kanssa”, haluaa Sääminki-seura ry kommentoida juttua.

Säämingin kunta on ostanut talon 17.2.1965 päivätyllä kauppakirjalla kotiseutumuseon perustamista varten maanviljelijä Arvi Innaselta Rantala-nimisen tilan Soilukasta Ahvionsaaren kylästä. Kauppakirjan mukaan rakennus piti siirtää Säämingin kunnan toimesta elokuun loppuun mennessä 1966.

Savolaistalo on pystytetty Putkinotkon maisemiin Säämingin kunnan toimesta 60—70 lukujen vaihteessa. Kuntaliitoksen yhteydessä Savolaistalo on siirtynyt Savonlinnan kaupungille 1.1.1973 valtioneuvoston päätöksellä.

Savolaistalossa on ollut kotiseutumuseoon tarkoitettua kalustoa, mutta varsinaista museotoimintaa rakennuksessa ei päästy toteuttamaan — liittyen kuntaliitokseen ja siihen, että Savonlinnan kaupungilla ei ole ollut suurta intoa asian edistämisessä. Talossa on pidetty kaupungin järjestämiä tilaisuuksia.

Kuten Itä-Savon juttu sen kertoi, Savolaistalo jätettiin heitteille 2010 Asta myrskyn jälkeen. Syntyneet vauriot olisivat asiantuntijoiden mukaan olleet helposti korjattavissa, mutta Savonlinnan kaupungin välinpitämättömyys kulttuurihistoriallisesta merkittävästä kohteesta on nähtävissä lehden kuvituksesta.

Sääminki-seura ry elvytettiin henkiin toukokuussa 2018. Saman vuoden kesällä yhdistys teki kaksi käyntiä Savolaistalolle tutkiakseen, onko asialle tehtävissä enää mitään.

Toisella kerralla mukana oli vanhojen rakennusten entisöintiin erikoistunut arkkitehti Matti Valkonen. Hänen toteamuksensa oli, että talo on vielä pelastettavissa, mutta vaatii erinomaisen paljon työtä ja sitä kautta rahaa, tehtiinpä työ millä kuviolla tahansa.

Sääminki-seura ry pohti asiaa kokouksissaan, mutta päätti surumielisenä, että sen resurssit eivät riitä Savolaistalon entisöintiin.

Lopullisen niitin asialle teki Savonlinnan kaupunki, joka epäsi yhdistyksen esityksen Kirkkoniemen kaavan muutoksesta, jonne ajateltiin Savolaistalon uudelleen pystyttämistä ja Säämingin kulttuuriperintöön liittyvää toimintaa ja rakennuksia pienelle alueelle. Todettakoon, että Kirkkoniemessä on ollut Säämingin seurakunnan kolme kirkkoa ja että kellotapuli on edelleen pystyssä.

Olemme kokouksissamme keskustelleet asiasta ja tehneet asiasta kyselyn Säämingin kumppanuuspöydässä, mutta kuten arvata saattaa, asia on edennyt nykytilanteeseen.

Valtioneuvoston päätöksellä kuntaliitoksen yhteydessä 1.1.1973 siirtyneet Säämingin kunnan kulttuurihistorialliset kiinteistöt— Sääminkitalo mukaan lukien — ovat olleet Savonlinnalle lahjanomaisia saamisia lopetetulta Säämingin kunnalta.

Kysymys kuuluu: Mikä vastuu on Savonlinnan kaupungilla kulttuurihistoriallisen Savolaistalon tuhoutumisesta suoraan sanoen tietoisen välinpitämättömyyden vuoksi?

Vastaus löytyy Itä-Savon jutusta: Kaupunki sälytti ”pakottamalla” Savolaistalon Joel Lehtosen seuran riesaksi sen jälkeen, kun itse aiheutti välinpitämättömyydellään sen nykyiseen tilaan.

Mitä tästä tapauksesta on otettavissa opiksi? Luultavasti ei mitään, koska kulttuurihistoriallisia kohteita ja niiden sisältämiä tarinoita ja historiaa ei edelleenkään osata arvostaa.

Sääminki-seura ry

Jukka Nokelainen,

puheenjohtaja

Pekka Turtiainen, varapuheenjohtaja

Savonlinna

Uusimmat uutiset