Lukijalta: Kesä Savonlinnassa on elämys

Oopperajuhlat on peruttu tältä kesältä. Se oli kuin olisi saanut halolla päähän. Mistään ei tule mitään, turistit kiertävät kaupungin kaukaa, yritykset kaatuvat, työttömyys pahenee mutta, mutta...

Savonlinna on viihtyisä kesäkaupunki ilman oopperajuhliakin. Ainakin yhden kesän verran voi yrittää tarjota matkailijoille erilaista, luonnonläheistä, pienimuotoista kodikasta. Usein pieni on kaunista, vähemmän on enemmän.

Olen sen ikäinen, että muistan hyvin Savonlinnan kesät ennen oopperajuhlia. Täällä tulvi matkailijoita. Tarjolla oli tietenkin tori kahviloineen, leivonnaisineen, muikkuineen, marjoineen ja matkamuistotavaroineen – ja lupsakka rento tunnelma.

Yksi juttu viehätti erityisesti turisteja. Casinon rannassa oli rivi romanttisia valkeita soutuveneitä, joita saattoi vuokrata kohtuullisin korvauksin tehdäkseen eväsretken lähisaarille ja rannoille. Se oli somaa ja se oli eksoottista.

Kylpylän rannalla oli myös useita sieviä pikkuisia harjakattoisia värikkäitä uimakoppeja, mihin saattoi jättää pukimensa rannalla lekottelun ja uimisen ajaksi. Ranta usein ihan kuhisi auringosta ja vedestä nauttivia ihmisiä, sekä matkustavaisia että paikallisia. Olipa siellä myös hyppytorni. Ehkä sellaista ei enää saa sinne mahtumaan mutta riittäähän niitä rantoja. Vossikka-ajelut olivat myös matkustavaisten suosiossa samoin kuin puisto- ja katusoittajat.

Linnanseutu oli suosittua promenadi- ja käveleskelyseutua kahviloineen ja jäätelökioskeineen. Unohtaa ei sovi myöskään kesäteatteria, useampiakin, joissa kansankomedioiden huumori niin turvallisesti ja tutusti kutkuttivat myös muualta tulleiden nauruhermoja.

Niin että: Kyllä meillä tarjottavaa riittää edellä mainittujen lisäksi varmaan muutakin kesänä tällaisena, joka on lähes virallisesti nimetty kotimaan matkailun kesäksi.

Aino Heiska

Ikivanha savonlinnalainen