Lukijalta: Norppien kokonaismäärä on jo noin 600

Olen ihmetellyt, kuinka norpat ylipäänsä löytävät talvella paksun jään aikaan ne harvat hengitysavannot, joitten väli on useita satoja metrejä tai jopa kilometrikin.

Muutama viikko sitten Petteri Tolvanen ja Jouni Koskela ihmettelivät, mihin norpat häviävät.
Ihmettelin heidän laskelmiaan ja olettamuksiaan siitä, että norppia kuolisi pyydyksiin jopa kolminkertainen määrä ilmoitettuihin pyydyskuolemiin nähden.
He perustelivat näkemystään sillä, että osalla kuolleena löydetyillä norpilla oli hukkumiseen viittaavia oireita. Sen perusteella he läksivät syyttämään kalastajia ilmoittamatta jätetyistä pyydyskuolemista.
Todella pöyristyttävä väite ilman todellisia faktoja.

Itse olen ihmetellyt, kuinka norpat ylipäänsä löytävät talvella paksun jään aikaan ne harvat hengitysavannot, joitten väli on useita satoja metrejä tai jopa kilometrikin. Kyllä pidän sitä tukehtumiskuolemien osalta hyvin merkittävänä.
Haukivedelläkin on eräällä ammattikalastajalla talvella jopa yli 200 verkkoa pyytämässä, mutta yhtään norppaa ei ole jäänyt hänen verkkoihinsa monikymmenvuotisen kalastajauransa aikana, vaikka kesällä avorysällä pyydettäessä saattaa rysässä olla viisikin norppaa yhtä aikaa muikun syönnissä.

Eivät norpat ole mihinkään kadonneet.

Norppakanta on todellisuudessa huomattavasti suurempi kuin tutkijoiden tällä hetkellä esittämä 370—380.
Tutkijoiden mukaan norppa on sukukypsä noin viisivuotiaana ja synnyttää vain joka toinen vuosi. Tämä lähtökohtana, kun kuutteja on syntynyt vuosittain reilut 80, niin synnyttäviä naaraita on noin 165 ja luonnonlakien mukaan uroksia on yhtä paljon. Lisäksi on laskettava 1—5-vuotiaat norpat eli 5 x 55 = 275 eli kokonaismäärä on tällä hetkellä jo noin 600.

Pertti Kuvaja
Haukiveden Kalastusalueen pj.
Rantasalmi