Lukijalta: Miksi ette vastaa, ministeri Häkkänen?

Tapasimme heinäkuussa 2017 Savonlinnan torilla. Luovutin silloin teille suljetussa kirjekuoressa kysymyksiä, jotka lupasitte käydä läpi paremmalla ajalla elokuussa, ja näin ollen käsitin teidän myös vastaavan kysymyksiini.
Huolimatta lukuisista yhteydenotoistani erityisavustajiinne ja viimeksi muistutusviestistä kansanedustaja Hanna Kososen kautta, mitään vastausta ei ole tullut.

Lyhyesti sanottuna pyysin teiltä hallituksen lakiasiantuntijana tietoja siitä, miten päättäjät saadaan vastaamaan tekosistaan, kun he siirsivät Savonlinnan OKL:n Joensuuhun. Kysehän on eri arvioiden mukaan 100—150 miljoonan euron vahingosta Savonlinnalle ja sen seutukunnalle. Onneksi vastuunkantajista ei ole epäselvyyttä: Itä-Suomen yliopiston (ISY) rehtori Jukka Mönkkönen kertoi lehtikirjoituksessaan yliopiston tiedostavan siirron vaikutukset ja kantavan siitä täyden vastuun.

Vastuunkantajat ovat siis selvillä. Nyt tarvitaan vain juridista apua siihen, miten haittojen korvausprosessi saadaan liikkeelle ja mitenkä esimerkiksi korvaukset jyvitetään ISY:n budjetin, hallituksen jäsenten ja rehtorien kesken. Mikä on maan hallituksen ministerien (opetusministeri, valtiovarainministeri, pääministeri) rooli tässä prosessissa? Heidänhän tulisi huolehtia siitä, että yksittäiset päätökset eivät aiheuta isoja vahinkoja muualla, eli että päänsärkyä ei paranneta lyömällä vasaralla peukaloon.

Yhdysvalloissa poliitikot ja muut päättäjät, ihan presidenttiä myöten, pannaan vastuuseen tekemisistään. Miksi ei meillä niin tehdä, vaan asiat vaietaan ja odotellaan, että ne ehtivät juridisesti vanhentua? Meillä kansalaisilla on oikeus vaatia teiltä kansanedustajilta ja ministereiltä neuvoja ja toimenpiteitä asioiden selvittämiseksi. Te olette meidän palvelijoitamme, ei suinkaan päinvastoin! Mehän teidän palkkanne, sopeutumiseläkkeenne ja pikku hupinne maksamme.

Kyseessä on kieltämättä aikamoinen savotta. Mutta löytyyhän ministeriöistä varmasti lakiasiantuntemusta. Tarvittaessa voitaisiin perustaa työryhmä (jolle sivustatukea voisivat antaa vaikkapa eduskunnan oikeusasiamies ja oikeuskansleri), jonka tehtäväksi tulisi selvittää tämä vastuu- ja korvausasia vielä tällä hallituskaudella. Selvitystä kaipaa myös se asia, miten ISY on käyttänyt ne kahdeksan miljoonaa euroa, jotka se sai Savonlinnan OKL:n toiminnan kehittämiseen. Siihen eduskunnan tarkastusvaliokunta halusi lisäselvyyttä.

Toivottavasti vastauksen viipymisessä ei ole kysymys tarkoitushakuisesta ajanpeluusta ja asioiden hautaamisesta mappi öö:hön.

Unto Sinkkonen
Kansalainen, iloinen veronmaksaja
Savonlinna

Uusimmat uutiset

Kommentoidut