Lukijalta: Sisäänpäin käpertyminen on vääjäämättä tuhon tie

Kansallismielisyys ja muukalaispelko on kasvanut hieman yllättävästi vakiintuneissakin demokratioissa, mukana Yhdysvallat.

Kansallismielisyys ja muukalaispelko on kasvanut hieman yllättävästi vakiintuneissakin demokratioissa, mukana Yhdysvallat.
Pakolaisten, halpatuonnin ja muiden globaalien ilmiöiden koetaan olevan imemässä kansakunnan aikaansaamaa aineellista hyvää sekä aiheuttavan työttömyyttä ja muuta harmia. Rajoille siis valvontaa ja esteitä aitojen ja tullien muodossa.
Itseensä käpertymisestä on esimerkkejä, joita tuskin kannattaa matkia.
Pohjois-Korea, Kuuba ja sittemmin rajansa avannut Albania ovat esimerkkejä ankeudesta vailla vertaa. Nehän tunnetaan edesmenneen sosialistis-kommunistisen leirin kurjuutta mallikkaimmin edustaneina.
Vaikea oli niihin päästä muualta, mutta vielä vaikeampaa oli sikäläisten päästä muualle, edes käymään. Varjellessaan omaa erinomaisuuttaan ne jäivät ja jäävät vaille vuorovaikutuksen tuomaa hyvää taantuen ja tylsyen, lisäksi haaskaten vainoharhaisesti vaatimatonta kansantuotettaan asevarusteluun.
Varhaisemmasta historiasta löytyisi maita ja kansoja, jotka jäivät muista jälkeen samasta syystä.
Herääkin kysymys, mitä järkevää näillä nyt esiintyvillä kansallismielisillä rajojen sulkijoilla ja kaupan esteitä vaativilla olisi tarjota tilalle, jos saisivat toivomuksensa mukaan peruuteltua menneisyyden asetelmiin?
Mihin muuten mahtoi perustua aikoinaan kommunististen maiden tarve eristyä muusta maailmasta? Toisaalta oli halu levittää aatettaan muillekin onnea tuottamaan. Neuvostoliitosta tiedämme, että siellä haluttiin jopa keksiä itse asioita, joita jo lännessä oli.
Entä ne, jotka Lähi-idässä ja sieltä muuallekin ovat viime vuosina pyrkineet (Isis) levittämään islamiin perustuvaa onnea tuottavaa aatettaan? Voiko mikään aate tuottaa onnea rajoittamalla valinnanvapautta despoottisella otteella?
Valtaa hamuavat harhat syntyvät tavallisimmin tietämättömyyden ja toiveajattelun liittona.

Esko Aspivaara
Savonlinna

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.