Lukijalta: Koulujen talvilomakautta syytä aikaistaa – Se helpottaisi ylioppilaskirjoitusten järjestämistä

Koulujen talvilomaa on vietetty maassamme vuosikymmenten ajan porrastetusti vakioviikkoina – kolme lomaviikkoa osuu tänä vuonna päiville 17.2.–8.3. Mikä estäisi aikaistamasta lomakautta viikolla? Ainakaan tietynlaisilla sääolosuhteilla ei voi lomaviikkojen sijoittumista perustella – niin epävakaisissa keleistä olemme viime vuosina talvea viettäneet.

Talvilomakauden aikaistaminen helpottaisi paljon ylioppilaskirjoitusten järjestämistä kaikkien osapuolten kannalta. Korkeakoulujen tänä keväänä alkava uusi hakumenettely, jossa valitaan huomattavan suuri osa opiskelijoista suoraan yo-todistuksen perusteella, on aiheuttanut sen, että tutkinnon tulosten tulee valmistua entistä aiemmin. Tämä on tiivistänyt tutkinnon koepäiviä jopa peräkkäisille päiville, ja esimerkiksi äidinkielen ja kirjallisuuden kokeet pidetään kahden päivän välein. Siitä, kuinka rankaksi uusi aikataulu koituu opiskelijoille, opetushenkilökunnalle ja YTL:n sensoreille, saamme pian tietoa.

Penkkarit on perinteisesti järjestetty lukioissa pian abien koulun päätyttyä. Joissakin lukioissa penkkaripäivää on jo nyt aikaistettu kuunteluiden siirryttyä maaliskuuhun kirjallisten kokeiden yhteyteen. Talvilomien aikaistaminen viikolla ei näin vaikuttaisi penkkareiden järjestämiseen. Yo-kirjoitukset alkaisivat lomakauden jälkeen, ja voitaisiin palata entiseen, väljempään kirjoitusten aikatauluun. Kokeet voisi aloittaa lukioiden koetilajärjestelyjen kannalta pehmeästi vaikkapa lyhyiden kielten kokeilla ja järjestää vasta sitten koko ikäluokkaa koskeva äidinkielen ja kirjallisuuden lukutaidon koe.

Sari Hyytiäinen

Lukion äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori

Kouvola