Lukijalta: Urheiluseurat tarvitsevat kannustusta - kuntien pitää panostaa liikuntaan

Kuntalaisten hyvinvoinnin edistäminen on yksi kuntien keskeisimmistä tehtävistä. Sairauksien ennalta ehkäisy, syrjäytymisen ehkäiseminen, kuntalaisten elämänlaadun ja hallinnan parantaminen tuovat terveyttä. Näiden toimien myötä saadaan säästöjä aikaan, sillä sairastavuus vähenee .

Kuntalaisten hyvinvoinnin edistäminen on yksi kuntien keskeisimmistä tehtävistä. Sairauksien ennalta ehkäisy, syrjäytymisen ehkäiseminen, kuntalaisten elämänlaadun ja hallinnan parantaminen tuovat terveyttä. Näiden toimien myötä saadaan säästöjä aikaan, sillä sairastavuus vähenee .
Nykyisin puhutaan paljon nuorten syrjäytymisestä ja heidän elämänlaadun parantamisestaan. Syrjäytymistä tapahtuu kuitenkin kaikissa ikäluokissa, joten erittäin tärkeää on huomioida myös aikuisille suunnatut tapahtumat. Kaikki vapaaehtoistyö on tässä mielessä yksi yhteiskunnan tukipilareista. Liikunnan vaikutus työkykyyn, terveyteen ja kansantautien ehkäisemiseen on huomattava. Liikunta pitää ikäihmiset pidempään hyväkuntoisina ja masentuneisuus vähenee. Ryhmissä liikkuminen edesauttaa sosiaalisessa kanssakäymisessä.
Monilla paikkakunnilla, kunnissa ja kaupungeissa avustetaan järjestöjen tekemää työtä. Pelkät jäsenmaksut ja talkootyö eivät riitä pyörittämään toimintaa.
Savonlinnassa on mielestäni unohdettu urheiluseurojen työn merkitys. Avustusten jakoperusteet suuntautuvat liian kauaksi tavallisen kuntalaisen liikunnan edistämisestä. Punkaharjulla tuettiin paikallisella tasolla järjestettäviä kilpailuita sekä tapahtumia ja avustukset suuntautuivat paikallistoiminnan tukemiseen, kuntalaisiin. Nykyisillä jakoperusteilla tämä on unohdettu ja tuetaan vain EM, SM, PM tai valtakunnallisten liikuntajärjestöjen mestaruuskilpailuja. Ovatko nuo kuntalaisten hyvinvointia ja terveyttä tukevia kohteita? Avustuksia myönnetään lisäksi vain koulutukseen, arvokilpailujen järjestämiseen tai osallistumiseen, sekä liikuntapaikkojen kehittämiseen tai käyttöön. Liikuntapaikkojen käyttöä ja kisakuluja maksetaan kuitenkin vain alle 18-vuotiaiden osalta. Olisi hyvä, että tuettaisiin myös aikuisten liikuntapaikkojen käyttöä.
Suomessa hyvinvoinnin edistämiseen panostaminen vaihtelee huomattavasti kunnittain. Savonlinnassa avustuksiin käytetään vuodessa 63 euroa per kuntalainen. Luku on huomattavasti alle Etelä-Savon ja maamme keskiarvon. Tukea tulisi lisätä, sillä seurojen tekemä työ on arvokasta. Liikuntaa tarvitaan ja liikuttajia, joita tulee kannustaa tekemään terveyttä edistävää työtä.
Eija Stenberg
Punkaharju

Tiina Ojutkangas

Tiina Ojutkangas

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.