Lukijalta: Nälkälinnanmäki on hyvä taidenäyttelytila

Helsingin Savonlinna-Seura haluaa kiinnittää Savonlinnan kaupungin huomion entiseen kirjastorakennukseen Nälkälinnanmäellä.

Rakennus on toiminut tänä vuonna maakuntamuseon väistötilana Riihisaaressa olevan maakuntamuseon remontin vuoksi. Seuramme mielestä on positiivista, ett' Riihisaaren museo remontoidaan perusteellisesti edustavaan kuntoon.

Nälkälinnanmäen rakennus on toiminut upeasti näyttelykäytössä tämän vuoden aikana.

Nälkälinnanmäen entinen kirjasto on tunnettujen arkkitehtien Kaisa Harjanteen ja Maija Suurlan suunnittelema. Rakennus edustaa hienosti 1960-luvun modernia arkkitehtuuria. Se on taitavasti paikkaansa suunniteltu ja arkkitehtuuri nivoo ympäröivän maiseman osaksi sisätilaa. Savonlinnalaisilla on vahvat siteet itse rakennukseen sen arkkitehtuurin vuoksi, kuin myös perinteisesti suomalaisille tärkeän kirjastohistorian vuoksi. Rakennus on muuttunut osaksi Nälkälinnanmäen edustavaa puistoa ja sen historiaa.

Puistossa kesällä 2020 esillä olleet taideteokset ovat korostaneet rakennuksen ja puiston arvoa.

Rakennus on toiminut upeasti taidenäyttelytilana, jossa on kesällä ollut Savonlinna-kvartetin hienoja konsertteja ja nyt syksyllä Savonlinnan teatterin pienimuotoisia esityksiä.

Nälkälinnanmäen entisen kirjaston on mahdollista jatkossakin tarjota puitteet erilaisille tapahtumille ja vahvistaa kuvaa Savonlinnasta elävänä matkailijoitakin kiinnostavan kulttuurikaupunkina.

Nälkälinnanmäen entisen kirjaston on mahdollista jatkossakin tarjota puitteet erilaisille tapahtumille.

Ehdotamme, että kaupunki selvittää mahdollisuudet säilyttää vanha kirjastorakennus edelleen näyttelykäytössä ja selvittää myös mahdollisuudet saada rakennukseen sellaista toimintaa, jossa kustannukset talon ylläpidosta ja korjaamisesta voitaisiin jakaa useamman käyttäjän kesken.

Savonlinnasta puuttuvat asialliset taidenäyttelytilat, jonka tarpeen edustava ja komealla paikalla sijaitseva vanha kirjastorakennus täyttää.

Helsingin Savonlinna-Seura ry:n puolesta

Pekka Anttonen

Puheenjohtaja

Anu Kuutti

Varapuheenjohtaja

Arkkitehti (SAFA)