Essote vastaa mielipidekirjoituksessa Launo Päivätien kolumniin: Essoten yhteistyötarjous on ymmärretty väärin

Essoten virkamies- ja luottamushenkilöjohto kertoo, että jos päättäjillä on sidonnaisuuksia, he jääväävät itsensä kokouksissa tarvittaessa.

Kommenttipalstojen salaliittoteoriat näyttävät päätyneen tämän lehden kolumniksi saakka (8.9.). On hyvin valitettavaa, että Essoten yhteistyötarjous on ymmärretty Savonlinnassa laajasti väärin.

Virkamiesten yhteisymmärryksen pohjalta tosiaan tutkimme Essotessa mahdollisuutta siirtää tekonivelleikkaukset Mikkelin keskussairaalasta Savonlinnaan. Se osoittautui perusteellisessa selvityksessä hyvin epätarkoituksenmukaiseksi ratkaisuksi.

Lupasimme järjestää ja tukea monipuolisesti Savonlinnan keskussairaalassa kirurgian toimintaa.

Lääkärimme näkivät siirron vaarantavan Mikkelin keskussairaalan ortopedisen ja traumatologisen takapäivystyksen. Se on hyvin tärkeä, sillä keskussairaalamme on maan kuudenneksi vilkkain tapaturmasairaala, lähinnä Viitostien takia. Kesällä kävimme jopa kolmannella sijalla.

Myöskään ihmisten mahdollisuutta valita hoitava sairaala voidaan tuskin poliittisilla päätöksillä ainakaan kattavasti ohjailla. Tekonivelkirurgisia leikkauksia tekevät kirurgit eivät olleet näin ollen valmiita siirtymään Mikkelistä tekemään leikkauksia Savonlinnassa.

Jos olisimme yrittäneet pakottaa lääkäreitä siirtymään, niin kumpikin kuntayhtymä olisi vain hävinnyt. Sosteri ei olisi saanut mitä sinne pyydettiin ja Essote olisi menettänyt lääkärinsä.

Siksi Essote tarjosi sellaista pakettia, jonka se voi toteuttaa. Lupasimme järjestää ja tukea monipuolisesti Savonlinnan keskussairaalassa kirurgian toimintaa mm. verisuonikirurgiassa, urologiassa, ortopediassa ja traumatologiassa sekä järjestää gastroenterologiassa kirurgian erikoislääkärin konsultaatioita.

Tämä tarjous on näkynyt huonosti Savonlinnassa ja vielä vähemmän sen perusteita on ymmärretty. Se on hyvin avokätinen tarjous, sillä Essote luopuu siinä omista toiminnoistaan Sosterin hyväksi.

Itä-Savon kolumnisti oli kaivanut esiin lääkäreiden sidonnaisuuksia ja suhteita Mikkelissä. Niissä ei ole mitään salattavaa. Mikkelissä on onnistuttu luomaan lääkäreille toimivat työmarkkinat ja meistä on hyvä, että työntekijät hakevat välillä oppia ja kokemuksia myös yksityiseltä puolelta.

Linjauksia kirurgiasta tehdään Essotessa yhdeksän jäsenkunnan ja niiden noin sadan tuhannen asukkaan, kymmenientuhansien kesäasukkaiden ja satojentuhansien Viitostiellä liikkuvien terveyden ja turvallisuuden näkökulmista.

Jos päättäjillä on sidonnaisuuksia, he jääväävät itsensä kokouksissa tarvittaessa. Essoten hallituksessa linjaukset on tehty jäsenkuntien edustajien kesken yksimielisesti.

Kolumnistilta unohtui yksi tärkeä näkökohta sidonnaisuuksista. Yhteistyöllä ja yhteisomistuksella Essoten, Osuuskauppa Suur-Savon, Etelä-Savon Työterveys Oy:n ja Lääkärikeskus Ikioman välillä on rakennettu tulevaa Etelä-Savon maakuntaa.

Näemme, että nyt kirurgian yhteistyöstä on syytä päättää sopimusten mukaisesti Kuopion yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueella, ei esimerkiksi Tampereella. Essote on aina valmis neuvottelemaan.

Eero Aho
Valtuuston puheenjohtaja, Essote
Aira Kietäväinen
Hallituksen puheenjohtaja, Essote
Arto Seppälä
Hallituksen varapuheenjohtaja,
Essote
Risto Kortelainen
Kuntayhtymän johtaja, Essote