Lukijalta: Kyse on paljon muustakin kuin sotesta

Savonlinnan kaupunki on kuullut viime viikkoina sote-maakuntaan liittyen useita eri tahoja. Kuulemisten aikana päättäjille on tuotu esiin, miten laajasta kokonaisuudesta on kyse. Asiaan liittyy paljon muutakin kuin sote-palvelut. Maakunnan vaihto vaarantaisi muun muassa Xamkin Savonlinnan kampuksen tulevaisuuden. Sillä olisi myös negatiivisia vaikutuksia ammatilliseen koulutukseen. Olemmeko valmiita vaarantamaan Xamkin kehityksen, juuri kun olemme saaneet merkittävän määrän lisää aloituspaikkoja, kompensaationa OKL:n menetykselle? Miksi ottaisimme niin suuren riskin?

Kuopio ja Pohjois-Savo kertoivat Savonlinnalle kuulemisissa yksiselitteisesti, ettei heillä ole minkäänlaista halukkuutta vastaanottaa Savonlinnaa Pohjois-Savon sote-maakuntaan. Vielä vähemmän tuntui olevan halukkuutta puolustaa Savonlinnan keskussairaalan nykyistä asemaa. Kari Rajamäki (sd.) toivotti Itä-Savon tervetulleeksi Pohjois-Savoon Itä-Savo-lehdessä (8.6.) ja totesi, että ”Savonlinnan seudun erikoislääkäripalvelujen ja hoidon porrastuksen turvaaminen muistuttaa Pohjois-Savon lähestymistapaa, jossa Kys-kumppanuudella tuetaan taloudellisen ja inhimillisen peruserikoissairaanhoidon toteutuminen Varkaudessa ja Iisalmessa”.

Haluan muistuttaa, ettei Varkaudessa tai Iisalmessa ole ympärivuorokautisesti päivystävää keskussairaala. Yhtään enempää ei Savonlinnalle oltu valmiita tarjoamaan kuulemistilaisuuksissa myöskään muiden Pohjois-Savon edustajien toimesta, puoluekannasta riippumatta.

Onneksemme Savonlinnan ja Mikkelin kaupunginjohtajat ovat jatkaneet neuvotteluita, vaikka Sosteri on asettunut poikkiteloin ja myöhemmin myös kaupunginhallitus. Nyt näyttää todella siltä, että Etelä-Savon maakunnassa olisi tulevaisuudessa mahdollisuus sopia asioista ja viedä asioita yhdessä eteenpäin. Yksi tärkeimmistä yhteisesti sovituista ponnisteluista on vaikuttaminen terveydenhuoltolakiin, johon Savonlinnan ja Mikkelin sairaaloiden asema on saatava kirjattua.

Lakikirjaus ohjaisi keskittämisasetusta sellaiseen suuntaan, että molemmissa sairaaloissa saataisiin säilymään kuntalaisten kannalta järkevä ja tarpeellinen palvelutaso.

Tämä tarkoittaisi käytännössä sitä, että palvelut voitaisiin tuottaa pienemmilläkin toimenpidemäärillä. Keskittämisasetusta täytyy ohjata siihen suuntaan, ettei toimenpidemäärien alarajoja sidota yksittäiseen sairaalaan, vaan esimerkiksi leikkauksia suorittavan tiimin on tehtävä tietty määrä toimenpiteitä. Tällöin riittävän osaamisen ja toimenpide määrän omaava tiimi voisi tehdä Savonlinnassa leikkauksia, vaikkei kyseinen tiimi toimisi vakituisesti Savonlinnassa.

Valitettavasti meillä ei näyttäisi olevan yhteistä suuntaa ja intressejä Pohjois-Savossa, Savonlinnan suhteen. Toivottavasti Savonlinnan päättäjät eivät tuhoa Etelä-Savon mahdollisuutta ideologia tai arvovalta syistä, vaan oikeasti pystyvät ajattelemaan mikä on kokonaisuutena parasta Savonlinnalle ja myös muille Itä-Savon kunnille.

Pohjois-Savoon siirtyminen on ollut kaunis ajatus, mutta valitettavasti se ei ole realismia.

Jonne Tynkkynen

Kaupunginvaltuutettu (kesk.)

Sivistyslautakunnan puheenjohtaja

Savonlinna

Kommentoidut