Lukijalta: Kalavesien sosialisointi etenee uuden kalastuslain myötä

Kun kalastuslain kokonaisuudistusta alettiin sorvata 6–7 vuotta sitten, niin olin huolissani siitä, että riittävätkö silloin esitetyllä 35 euron kalastuksenhoitomaksulla omistaja- sekä viehekorvauksiin.

Ennen lain voimaantuloa yli 65 vuotiaat politikoinnin vuoksi vapautettiin kokonaan kalastuksenhoitomaksusta ja maksun määrä nostettiin 39 euroon. Siinä vaiheessa viimeistään tuli selväksi, että tuo kertyvä rahamäärä tulee laskemaan.

Kun lisäksi vuosittain 5 000—6 000 kalastuksen harrastajaa eläköityy ja jää maksuvelvoitteen ulkopuolelle ja nuoria tulee vuosittain tilalle vain noin 1 000 henkilöä, ongelmasta tulee krooninen.

Laskin Haukivedellä omistajille/osakaskunnille vuosittain jaetut omistaja- ja viehekorvaukset vesihehtaaria kohden: 2012 / 37,8 senttiä, 2013 / 38,3 senttiä, 2014 / 40,5 senttiä, 2015 / 40,5 senttiä, 2016 / 58,3 senttiä (maksussa 2 vuoden viehekorvaus), 2017 / 24 senttiä ja 2018 / 33 senttiä.

Viime vuoden korvausta nosti maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän (kesk.) omistajakorvauksiin siirtämä reilun miljoonan euron summa. Ilman sitä hehtaarikohtainen summa olisi häthätää ylittänyt 20 senttiä.

Itse olen sitä mieltä, että myöskin meidän eläkeläistenkin pitäisi maksaa kalastuksenhoitomaksu, jotta sitä ei tarvitsisi nostaa liian suureksi. Toisaalta ihmetyttää Vapaa-ajan kalastajien keskusjärjestön kanta edelliseen maksun nostoon (39 euroa – 45 euroa), jota he kritisoivat kovasti ja jopa yllyttivät olemaan maksamatta. Mielestäni meidän pitäisi puhaltaa yhteen hiileen, koska vapaa-ajan kalastajia olemme myöskin me omistajat.

Mielenkiintoista on nähdä saammeko vaalien jälkeen edelleen kalastusasioihin myönteisesti suhtautuvan henkilön.

Tuo nykyinen osakaskunnille tuleva korvaustaso on niin pieni, että pienet alle 1000 ha:n osakaskunnat eivät pysty toimimaan lainkaan, joten osakaskuntien yhdistäminen on vääjäämättömästi edessä.

Meillä täällä Etelä-Savossa on Ely-keskuksen ja Metsähallituksen vetämä Vetovoimaa maaseudulle -projekti, jonka myötävaikutuksella on nyt saatu jo useita suuria osakaskuntia ja lisää on tulossa.

Leveämmillä harteilla toiminta aktivoituu.

Pertti Kuvaja
Rantasalmi