Lukijalta: Vihreiden kanta huumeisiin perustuu puutteellisesti tulkittuun tietoon

Vihreiden korkeasti koulutetut tutkijat, filosofian tohtorit Annika Laakso ja Jakke Mäkelä, kirjoittivat (Turun Sanomat 12.2.) vastineena opettaja/toimittaja Juhani Happosen mielipidekirjoitukseen ”Ministerit vauhdittamassa huumeiden käyttöä” (TS 7.2.), että ”Vastuullinen huumepolitiikka perustuu tutkittuun tietoon”.

Laakso ja Mäkelä viittaavat arvostetun tiedejulkaisun 54-sivuiseen artikkeliin Public health and international drug policy (Lancet 2016; 387: 1427–80). Artikkelin pääkirjoittaja on New Yorkin Columbia-yliopiston apulaisprofessori, joka on tunnustettu asiantuntija sekä ihmisoikeuksien että terveyden tutkimuksen alalla. Hänen seitsemän tärkeintä julkaisuaan käsittelevät mm. AIDS:ia ja Hiv-tartuntoja Afrikassa sekä huumeita ja ihmisoikeuksia. Artikkelissa on vajaat 20 kirjoittajaa, joista kahdeksalla on lääketieteellinen koulutus.

Tässä artikkelissa, jonka huolelliseen lukemiseen meni useita tunteja minultakin, käsitellään satojen viitteiden kera ainakin seuraavia asioita: Huumeväkivalta, huumemurhat, poliisien/sotilaiden suorittama väkivalta lähinnä USA:ssa, Meksikossa ja Kolumbiassa, huumeiden kanssa tekemisissä oleva Hiv, C-hepatiitti ja tuberkuloosi, vankeusrangaistukset useissa maissa, yliannostuskuolemat, huumeriippuvuuden hoito, huumeidentorjuntapolitiikka, oopiumin tuotantomäärät, kokapensaiden kasvattaminen Andeilla, torjunta-aineiden ruiskutuksista aiheutuneet keskenmenot Kolumbiassa ja Hondurasin metsien kaataminen kokaiinipeltojen tieltä. Mutta oikeastaan sanaakaan ei mainita huumeiden haittavaikutuksista.

Ei mitään siitä, miten huume tuhoaa yksilön ja vaikuttaa raunioittavasti hänen läheistensä elämään. Ei mitään niistä haittavaikutuksista, joita on havaittu huumeidenkäytön joko osittain tai kokonaan laillistaneissa maissa. Asia saattaa johtua siitä, että artikkeli on julkaistu vuonna 2016. Esimerkiksi Coloradon osavaltion karuja kokemuksia ei silloin ollut vielä raportoitu. Toinen ja ehkä vielä ymmärrettävämpi syy voi olla se, että kirjoittajien asiantuntemus ja mielenkiinto kohdistui enemmän asian sosiaaliseen ja yhteiskunnalliseen puoleen. Mutta heidän viestiään ei voi soveltaa sellaisenaan Suomeen.

Sen sijaan meidän on syytä kuunnella varoituksia Suomen kokoisesta Coloradosta, jossa marihuana vapautettiin kahdeksan vuotta sitten. Liikennekuolemat, joissa kuljettajien huumetesti oli positiivinen marihuanan osalta, nousivat 109 %, marihuanan käyttö lisääntyi aikuisilla 94 %. Marihuanaan liittyvien sairaalahoitojen vuosittainen määrä 101 %.

Niiden itsemurhatapausten prosenttiosuus, joissa toksikologiset tulokset olivat positiivisia marihuanalle, nousi 64 %. Marihuanaa käyttävien raskaana olevien naisten määrä nousi 67 %. Opioidien yliannostuskuolemat lisääntyivät 23 %. Marihuanan vapauttamisen jälkeen pikkulasten myrkytykset lisääntyivät 27 % vuosivauhtia.

Jokaista verotuloihin kertynyttä dollaria kohden Colorado käytti noin 4,50 dollaria laillistamisen negatiivisten vaikutusten hoitoon.

Jokaista verotuloihin kertynyttä dollaria kohden Colorado käytti noin 4,50 dollaria laillistamisen negatiivisten vaikutusten hoitoon. Suurimmat kustannukset aiheutuivat terveydenhuoltojärjestelmän lisääntyneistä kuluista ja lukion keskeyttämiseen liittyvistä kustannuksista.

Meillä Suomessa vankilat eivät ole täynnä huumeporukkaa. Meillä ei ole sellaista Hiv-ongelmaa kuin Afrikassa, eikä meillä ole sellaista huumeväkivaltaa kuin Meksikossa tai USA:ssa. Meillä on sen sijaan turvallinen järjestäytynyt ja maailmanlaajuisesti katsottuna tasa-arvoinen yhteiskunta, joka pärjää hyvin nykyiselläkin huumelainsäädännöllä. Kunhan kansalaisille ja varsinkin nuorisollemme ei anneta sellaista signaalia, että huumeita voi käyttää vapaasti.

Poliisit ovat asiasta kielteisen kantansa jo lausuneet useaan otteeseen. Huumelainsäädäntöä ei tarvitse, eikä pidä Suomessa lieventää, vaikka Vihreiden puolueohjelmassa toista sanottaisiinkin. Ja ilmeisesti väärin perustein!

Martti Vastamäki

Professori, käsikirurgian dosentti

Raittiuden Ystävät ry:n puheenjohtaja

Uusimmat uutiset