Lukijalta: Arseeninpunaisia ajatuksia Saimaan vesistön kaivostoiminnasta

Äitini on kotoisin Sodankylästä pohjoiseen läheltä Kevitsan kupari- ja nikkelikaivosta.

Muistan hämärästi, kuinka Sodankylän kunta iloitsi kaivosyhtiön tulemisesta kunnan alueelle. Neljä paikallista kirvesmiestä saisi töitä muutamaksi vuodeksi ja ehkä muutama muukin saisi töitä itse kaivoksesta.

Vähitellen hymy alkoi hyytyä, kun kunnan laskuun piti tehdä kallis rekan-kestävä tie ja vetää sähköt kaivosalueelle.

Kaivoksen piti tuoda lisää työpaikkoja, mutta niin ei tapahtunut. Kaivoksen toimitusjohtaja maksaa veronsa ulkomaille, samoin monet työntekijät ovat kirjoilla muualla kuin kaivospaikkakunnalla. Tähän kannustaa työvuorojärjestelmä, jossa pitkiä työpäiviä seuraa pitkä vapaapäivien jakso.

Kaikki myös tietävät, että Suomessa kaivosyhtiö maksaa valtiolle 0 % veroa tuotoista. Kaikkein pahinta on se, että metallit erotellaan myrkyllisillä yhdisteillä runsaan veden kera, jolloin Kitisen vesistöön menee 400 kiloa nikkeliä ja 200 kiloa kuparia vuodessa.

Sodankylän kunnan kaivostoiminta tulisi olla mielessä hyvine ja pahoine puolineen, kun viralliset tahot päättävät kaivostoiminnasta Saimaan vesistön läheisyydessä. En halua asiaa politisoida, enkä ketään syytellä, mutta Saimaan vesistön alueella asuvat ihmiset eivät halua kaivoksia Saimaata saastuttamaan. Saimaa ilman kaivoksia -kansanliike tekee somessa hyvää työtä.

Kitisen vesistöön menee 400 kiloa nikkeliä ja 200 kiloa kuparia vuodessa.

Pahimmassa tapauksessa tulevaisuudessa soudan veneellä saarimökille arseeninpunaista vesistöä pitkin, jossa helakansiniset raskasmetallikuplat poksahtelevat ympärillä koko Saimaan alueella.

Vedenpintaa pitkin sätkyttelevät kellertävät kalat mahat pystyssä ahmien kiduksilla happea, jos sitä jostain saattaisi löytyä. Saimaan norpat ovat kuolleet jo aikaa sitten.

Soutaminen nostaa hien pintaan, kun mukana ovat lapsenlapset ja 200 litran saunavedet. Tässä ilta-auringon värjäämässä värien kakofoniassa joudun varoittamaan lapsia, että uimaan ei saa mennä. Entisaikoina lapsia varoitettiin vesihiisillä... Oi niitä aikoja.

Raimo Luukkanen

Pastori

Savonlinna

Uusimmat uutiset