Jorma Kajanto Lukijalta-palstalla: Liiga on heti avattava — Vain urheilullinen panos ratkaisee

" Olen ainoana Suomen jääkiekkoliiton puolesta allekirjoittanut SM-liigan perustamiskirjan yhdessä SM-liigan seurojen kanssa. Tiukoissa neuvotteluissa päästiin lopputulokseen, jossa seurat saivat periaatepäätöksellä luvan perustaa oman sarjansa, SM-liigan. Sitten myöhemmin liiga ilmoitti, että sarja suljetaan. Tämä oli täydellinen yllätys ."

Joensuun Jokipoikien puheenjohtaja Jarkko Immonen tarttui Itä-Savossa (6.11.2017) ansiokkaasti jääkiekkoilumme kipeimpään kohtaan, liiga- ja mestiksen pelisysteemeihin. Niin kuin Immonen kirjoituksessaan mainitsi, suuri epäkohta on ollut aikanaan liigan sulkeminen ja siihen liittyvät sarjanousut ja joukkueiden lukumäärät.

Kerron tässä hieman taustoja, kuinka tähän liigan sulkemiseen on jouduttu.

Ei tiedetä, mistä pelataan.

Olen ainoana Suomen jääkiekkoliiton puolesta allekirjoittanut SM-liigan perustamiskirjan yhdessä SM-liigan seurojen kanssa. Tiukoissa neuvotteluissa päästiin lopputulokseen, jossa seurat saivat periaatepäätöksellä luvan perustaa oman sarjansa, SM-liigan.

Sitten myöhemmin liiga ilmoitti, että sarja suljetaan. Tämä oli täydellinen yllätys ja sitä ei perustamisneuvotteluissa otettu lainkaan huomioon, että näin voi käydä.
Olen varma, että jos tällainen mahdollisuus olisi silloin otettu esiin, niin suljettu sarja olisi kielletty.

Nyt liigalla oli oikeus sulkea oma sarjansa. Tästä on sitten syntynyt melkein täydellinen kaaos, kuten Immonen kirjoituksessaan toteaa. Urheilullinen ja pelillinen panos on näin sarjapaikkoja määriteltäessä kokonaan unohdettu.

Koska nyt ollaan tilanteessa, jossa liigan- ja mestisjoukkueiden lukumäärä ja sarjapaikoista pelaaminen on täysin epäselvää, niin ei ole yhtään ihme, että kiinnostus joukkueiden peliesityksiin on laimentunut ja laimenee edelleen. Ei tiedetä, mistä pelataan.

Liiga on heti avattava, vain urheilullinen panos ratkaisee.

Jorma Kajanto
SM-liigan perustajajäsen ja Jääkiekkoliiton ex-varapuheenjohtaja, I divisioonan (Mestis) monivuotinen puheenjohtaja
Savonlinna