Lukijalta: Sinileväpuuron keittäjille on pantava stoppi

Viime viikkojen kuvat ja uutiset ovat kertoneet, kuinka sinilevämassat ovat vallanneet Suomenlahden. Vesiemme levätilanne on pahin vuosikymmeniin.

Tilanne on paikoin ihan hirveä: mitä on kesä ja helle ilman uimakelpoisia vesiä?
Yle julkaisi viime tammikuussa uutisen, joka kertoo tämän kesän leväkatastrofin syistä (Tätäkö talvet tulevat olemaan? 2.1.2018). Lumettoman talven runsaat sateet huuhtoivat valtavan määrän peltojen ravinteita laskuojiin ja jokiin.

Ympäristötutkijat arvioivat uutisessa, että nämä valumat ovat tekemässä tyhjäksi kaikki satsauksemme vesistönsuojeluun. Kasvukauden ulkopuolella, kasvillisuuden puuttuessa, valumia on vaikea estää. Lisääntyneiden virtaamien vuoksi vesistöissä leväkukintoja odottavien ravinteiden määrä voi olla kaksinkertainen.

No mikä on talven sateiden taustalla? Ilmastonmuutos. Tällaiset talvet ovat enne tulevasta. Mikäli epäonnistumme ilmastonmuutoksen pysäyttämisessä, meremme ja alttiit järvemme tulevat olemaan leväpuuroa kesästä toiseen.

Ravinnevalumat ovat Suomessa suurimmaksi osaksi peräisin maatalouteen käytetyiltä pinta-aloilta, eli kyse on ruoantuotannon päästöistä. Maatalouden ravinnepäästöihin voidaan puuttua, mutta ilmastonmuutos korottaa suuresti toimenpiteiden vaikeuskerrointa.

Tutkijat sanovat, että muuttuvissa oloissa peltoviljelyä on mietittävä kokonaan uudestaan. On säästettävä ravinteita, vettä ja peltopinta-alaa. Lihansyöntiä on vähennettävä radikaalisti ja tuotantomenetelmissä on siirryttävä esimerkiksi kerroksittaiseen viljelyyn. Muuten lisääntyvät talvisateet nollaavat vesiensuojelutoimet.

Vesien leväpuuro herättää suurta kiukkua. Se kiukku kannattaa suunnata oikein. Syypäitä leväpuuroon ovat kaikki, jotka jarruttavat ilmastopäästöihin puuttumista tai maatalouden uudistumista: Lobbari, joka haluaa lisätä metsien hakkuita ja vaatii valtiolta tukia saastuttamiseen. Poliitikko, joka poraa porsaanreikiä ilmastolainsäädäntöön ja maatalouden ympäristönormeihin.

Kuluttaja, joka ei vähennä eläintuotteiden määrää ruokavaliossaaan. Meiltä kaikilta vaaditaan tekoja. Meidän kaikkien tulee vaatia poliitikoilta ja yrityksiltä enemmän.

Veli Liikanen
Vihreiden varapuheenjohtaja
Mikkeli