Lukijalta: Viholliskuvaa pidetään väkisin esillä

Juvalla syntynyt Pirkko Lehtiö kertoi Ylen aamuhartaudessa miten hän oli pystynyt antamaan anteeksi perheensä kokemukset sisällissodan aikana Tampereella.

Juvalla syntynyt Pirkko Lehtiö kertoi Ylen aamuhartaudessa miten hän oli pystynyt antamaan anteeksi perheensä kokemukset sisällissodan aikana Tampereella.
Vaikka näin on onneksi monen kohdalla, siitä huolimatta on kysyttävä mikä merkitys on sotien ja suomettumisen ajan esittelyllä, viholliskuvan ylläpidolla näinä päivinä.
Vaikka veteraanit vähenevät yhteiskunnassamme, eivät ainakaan linnassa haastatellut veteraanit puheissaan tuoneet viholliskuvaa esille. Kuten oli vielä vuosikymmeniä sitten jolloin tehdyn tutkimuksen mukaan veisatessaan isänmaan virttä ”se vanha vainooja, kavala kauhia”, monet ymmärsivät että sillä tarkoitettiin venäläisiä.
Puolustusvoimille lienee tarpeen pitää viholliskuvaa yllä, jotta rahaa liikenisi yhä kalliimman kaluston hankintaan. Maanpuolustustahdon ja isänmaallisuuden ylläpitämiseen tarvitaan edelleen viholliskuvan ylläpitämistä, varsinkin kun ilmapiiri lähialueella on koventunut, kuten presidentti linnanjuhlissakin kertoi.
Varsinkin sosiaalisessa mediassa ajankohtaisia vihapuheita voidaan pitää viholliskuvan rakentamisena eri väestöryhmien välille. Luokkakoon pienentäminen ja aloituspaikkojen lisääminen vähentäisi kotona tietsikan ääressä istuvien katkeroituneiden nuorten määrää. Tehkää jotakin!

Jouko Rönkä
Helsinki, Kangasniemi

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.