Lukijlta: Linnakaupungin Joulupakina

Tapahtui niinä päivinä vuonna 2015 Pukinmaassa, että uuden hallinnon synnyttämisen aika tuli. Markkinavoimien suosikki Juha kutsui aputontuikseen eniten rahamaailman tukea saaneita, lojaaleimpia ja valmiiksi voideltuja tonttuja.

Niin lähdettiin soitellen soteen, tehtiin porokauppoja ja sovittiin, että toiminta keskitetään 12 paikkaan. Markkinavoimilta kävi käsky, että verollepanoa on vähennettävä. Tämä verolupaus oli ensimmäinen ja tapahtui miljonääripukki Juhan tullessa pääpukiksi. Hän ilmoitti kaikelle kansalle: Kun maas on hanki ja talouskasvu jäässä, jakovara on mitätön.

Lahjojen jakoon ei kaikkialla päästä, vaik` sen tarve oisi loputon. Nyt keskitetään vain isommille seuduille ja omistajille, sieltä ne valuu, jos valuu pienemmille. Ja katsokaa; jokainen huolehtii nyt itsestään, valinnanvapaus ja vastuu annetaan itse kullekin säädylle, markkinavoimille sekä ylimmille opinahjoille. Maan päällä metelin alla, nyt sääntelyt puretaan ja kuunnellaan pyhää lakia.

Tuntui, että kaikilla ei ole enää sijaa Pukinmaassamme. Ihmisiä oli toreilla, myös Savon Linnakaupungissa, vartioimassa oikeuksiaan ja he peljästyivät suuresti, kun ”autonomisilta tahoilta” ilmoitettiin, ettei tässä maassa ole sijaa teidänkään ”openahjolle”. Ei Kaj – ei kai kukaan ollut hoitanut asiaa ja aputonttu Hanna selitti sitä parhain päin, todeten: Tapahtukoon Juha, sinun tahtosi.

Mutta Juha sanoi, älkää peljätkö, ilmoitan teille suuren ilon, teille on syntyvä uusi sininen tulevaisuus ja niin kirkkaus loisti heidän ympärillään. Se on hyvä kaikelle kansalle ja sen nimi on Kompensaatio. Ja niin ihmiset menivät iloiten kukin omaan kotiinsa.

Tapahtui heidän kotona ollessaan, että Kompensaation synnyttämisen aika tuli.

Tapahtui heidän kotona ollessaan, että Kompensaation synnyttämisen aika tuli. Linnakaupungissa ihmeteltiin suuresti, miten pieni se oli ja he tutkiskelivat sitä sydämissään, puhuen toisilleen; se olikin joulusatu.

Toreilla ja turuilla puhuttiin, että menkää nyt Joenkaupunkiin katsomaan, mitä vuonna 2018 on tapahtunut, te löydättekin sieltä vetovoimaisen Kompensaation upouutena verorahoilla kapaloituna. Ja niin opetuslapset opettajineen läksivät Joenkaupunkiin verolle pantaviksi. Näin tähti se loistaa nyt itäiseltä maalta!

Linnakaupungissa ihmiset ihmettelivät suuresti, miten lupauksille kävi ja miten paljon tyhjää purettavaa opetuslapset jättivät.

Niin kävi toteen, että ahneet itäisen maan ”viisaat” miehet ja markkinavoimat olivat toimineet selustassa peitetysti ja salakavalasti kuin viekkaat varkaat ja väärät valtiaat, vieden opetuslapset omiin kaupunkeihinsa. Sepä suuresti harmittaa ja sydämelle käy. Mutta silloin Juha tonttuineen ilmoitti kaikelle kansalle, että olette saaneet jo niin paljon. Menkää näyttäkää aktiivimallia ja tehkää itse kaupunkiinne uutta ”pöhinää”, josta ehkä ilo saadaan koko maailmalle ja ihmisille hyvä tahto.

Kiitos olkohon Juha, Sanni, Anu, Anne, Aleksi, Petteri, Timo, Olli ja Antti kaikesta mitä olemme kuulleet ja nähneet, kätkemme tämän kaiken sydämiimme. Muistamme Teitä myös tulevina vuosina sen mukaan, mitä meille on Linnakaupunkiin annettu tai meiltä otettu. Vaik` on mieli hellä, siellä jossain ehkä nolo, tääl` on hyvä asua, ei tule - orpo olo. Koukkuselkä suortuu kuin lapsi leikkimään ja kaik` on mielissään.

Ja me toivotam Onnellista ja Hyvää Joulua!

Risto Kainulainen
Savonlinna