Lukijalta: Tiedemies Blaise Pascal puhui totta

Olin joulukuussa 1966 hienossa helsinkiläisessä ravintolassa. Tilaisuus oli mieheni työnantajan järjestämä joulujuhla. Iso orkesteri soitti vauhdikasta tanssimusiikkia, pöydissä oli syötävää ja juotavaa. Juhlijoita tungeksi lattialla. Olin Kalastajatorpalla.

Tuijotin synkkänä pöydän äärellä. Vieressäni istui niinä päivinä tunnettu toimittaja-kirjailija, jonka vaimo oli mieheni työtoveri. Vierellä istuvan miehen kasvoja oli leikattu, hänellä oli ollut vakava ihosyöpä. Mies kysyi minulta: ”Etkö halua juhlia?”, ”En, minua ei kiinnosta enää tällainen!” Silloin mies ehdotti, että jos haluan toisenlaista elämää menisin kirjastoon ja ottaisin luettavaksi Pascalin kirjan.

Muistin lukion historiatunnilta ranskalaisen tiedemiehen erikoisen nimen. Pascal eli 1600-luvulla, sairastui ja kuoli nuorena. Mutta nimi jäi historiaan.

Menin unettoman yön jälkeen kirjastoon ja löysin Pascalin kirjan. Avasin sen keskeltä. Edessäni oli alleviivattu lause: ”Ei kukaan voi olla niin vapaa kuin Kristuksen orja! ” Painoin kirjan kiinni. Ajattelin, tästä pitää ottaa selvää.

Viikon päästä tuli lappu kirkosta. Siinä kerrottiin, että Herttoniemen kirkossa on erikoiset päivät, joissa puhuu tuomari, hovioikeudenneuvos Paavo Hiltunen. Mitä puhuu tuomari kirkossa, mietin.

Unettoman yön jälkeen menin kuuntelemaan, kirjoitin kirjeen hänelle: ”En jaksa elää!” Vein kirjeen kirkkoon ja hän pyysi kotiinsa keskustelemaan. Hänen kodissaan kerroin, ettei minulla ole rauhaa. Hän näytti Raamatusta Jeesuksen sanat: ” Rauhan minä jätän teille …( Joh.14:27) Mutta miten saa rauhan, jos on elänyt niin kuin minä?, kysyin. Silloin hän näytti sanan ”armo”. Apostolit aloittivat kirjeensä aina tällä sanalla.

Minä sain rauhan, mutta tarvitsin paljon nk. sielunhoitoa. Elämäni muuttui täydellisesti. Mieheni löysi rauhan kaksi vuotta myöhemmin ja menestyi työssään. Avioliittomme oli mahtava. Mieheni kuoli 59-vuotiaana nopeaan sairauteen. Mutta hän ei puhunut koskaan kuolemanpelosta. Hän oli vapautunut siitä, niin kuin Pascal kertoo itsestään kirjassaan.

Anja Kauppinen
Savonlinna