Lukijalta: Hämmästyttää, kummastuttaa pientä kulkijaa Savonlinnan koulukeskustelu

Viime aikoina, itse asiassa jo vuosia on Savonlinnassa(kin) käyty keskusteluja päiväkoti- ja kouluverkosta ja niihin mahdollisesti tehtävistä muutoksista.

Aiempien vuosikymmenien varrella tehtiin tarpeellisia muutoksia ja lakkautuksia kouluverkkoon, useimmiten oppilasmäärän vaihteluiden vuoksi. Uskallettiin todeta tosiasiat ja toimittiin järkevästi niiden pohjalta. Vaikka varmasti joskus kipeää tekikin.

Viimeaikainen keskustelu ja päätöksenteko samaisessa asiassa sen sijaan näyttää kummasti takkuilevan ja aaltoilevan. Miksi ihmeessä?
Kun kuitenkin tämän päivän realiteetit ovat seuraavat:
1) Oppilasmäärä Savonlinnassa putoaa seuraavien seitsemän vuoden aikana reilut 500 oppilasta. Jos luokissa on keskimäärin 20 oppilasta, se siis tarkoittaa 25 luokkaa vähemmän. Hurja määrä siis!
2) Oppilaskohtaiset kustannukset (= hallinto +opetus +ruokapalvelu +oppilashuolto +koulukuljetukset +kiinteistönhuolto) /vuosi ovat eri kouluyksiköissä kovin eri suuruiset: Edullisimmillaan koulunkäynti järjestetään tällä hetkellä Kellarpellon koulussa n. 6 500€/oppilas/vuosi ja kalleimmillaan Savonrannan yksikössä n. 15 600€/oppilas/vuosi. Yli 10 000€:n nousevat lisäksi Kallislahti ja Louhi.
3) Osa koulurakennuksista on kunnoltaan niin huonoja, että ilman isoja (lue: kalliita) remontteja turvallinen opiskelu niissä vaarantuu. Jos oppilas tai henkilökunnan jäsen sairastuu esim. home- tai sieniesiintymän vuoksi kenties loppuiäkseen, lasku kunnalle ja yksilölle voi olla huomattavan suuri.
Ei ole mitään järkeä antaa näille kouluille ”tekohengitystä” pienen pintaremontin muodossa!

Olin itse jäsenenä edellisessä päiväkoti- ja kouluverkkotyöryhmässä ja mielestäni saimme tehtyä lopulta hyviä päätöksiä: Jo tiensä päähän tullut Nojanmaan koulu sai tilalleen uuden terveen rakennuksen. Samoin ”sisäilmasaastuneita” päiväkoteja suljettiin.

Miksi nyt ei kyetä samaan? Onhan todettu, että esim. Kallislahden oppilaat mahtuisivat Kellarpellon kouluun, Louhen oppilaat Anttolaan ja Juvolan oppilaista osa voisi mennä Enonkoskelle ja osa Nojanmaahan.

Ei ole mitään järkeä antaa näille kouluille ”tekohengitystä” pienen pintaremontin muodossa!

Minusta näyttää siltä, että kuvaan astui politikointi. Vedotaan tunteisiin ja kerätään ”ääniä” ottamatta realiteetteja huomioon. Savonlinnan kaupungin taloudellinen tilanne Sosteri-pommeineen ei kestä nykyistä kouluverkkotilannetta! Lapsia ja myös veronmaksajia on kaupungissamme liian vähän. OKL:n lähdön myötä myös palvelujen ostajat vähenevät merkittävästi. Ratkaisuja on tehtävä, myös koulupuolella. Valitettavasti…

Mielestäni realistinen ratkaisu olisi Louhen, Kallislahden ja Juvolan koulun suunniteltu lakkauttaminen. Savonrannan yläkoulun oppilaat mahtuisivat hyvin joko Kerimäelle tai osa halutessaan Heinävedelle. Nätkille pystytettäisiin viipalekoulu määräajaksi, jotta nähtäisiin mihin alueen oppilasmäärä tuona aikana asettuisi. Samaan aikaan tehtäisiin riittävän laajat kuntotutkimukset nykyiselle rakennukselle sekä päätös kannattaako koulua remontoida vai ei.

Jos näitä ratkaisuja ei kyetä tekemään, koko kouluverkosto kärsii aina vain pienentyvistä määrärahoista. On mielestäni erittäin väärin ja epätasa-arvoista, että esim Kellarpellon koulua, jossa on selkeästi pienimmät kustannukset, ”kuritetaan” samalla tasolla kuin muita yksiköitä.

Jos valtuusto päättää säilyttää kaikki koulut, on siihen ehdottomasti päättäjien osoitettava myös määrärahat!

Pieni koulu ei ole aina myöskään ihanneyksikkö kaikille oppilaille. Jos siellä joutuu silmätikuksi tai kiusatuksi, on siellä huomattavasti vaikeampaa löytää uutta kaveria kuin astetta suuremmassa kouluyksikössä. Kaikille oppilaille ei myöskään sovi yhdysluokkaopetus, jossa samassa luokassa yksi opettaja opettaa yhtä aikaa 3.—6.-luokille eri aineita.

Jos meillä olisi Savonlinnassa rahaa ”pilvin pimein”, olisin myöntyväisempi koulu joka kylässä! -ajatukselle. Kun näin ei kuitenkaan ole, toivon valtuustoa tekemään rohkeasti järkeviä ja realistisia ratkaisuja!

Maarit Eronen-Raivio
Luokanopettaja,
aiemmin myös työsuojeluvaltuutettu
Savonlinna