Lukijalta: Savonlinnaan sopii taiteen korkeakoulu täydellisesti – Se on mieletön idea, johon pitää tarttua vakavasti

Minulla on joka aamu treffit syntymäkaupunkini kanssa verkkolehden eli Itä-Savon muodossa. Nautin hyvästä kahvista ja Savonlinnaan liittyvistä uutisista. Ilokseni olen huomannut, ettei siinä käynytkään niin kuin kaikki pelkäsivät, yliopiston siirtyessä lopullisesti Joensuuhun, voidaan kaupungin ylle ripotella tuhkaa ja sulkea sen molemmat sisääntuloväylät.

Onneksi Savonlinnasta löytyy yrittäjyyttä, innovaatiota ja ideoita. Uskoa tulevaisuuteen. Eikä vähiten sen vuoksi, että koronan myötä maaseutumaiset kaupungit palveluineen sekä luonto- ja vesistöelämyksineen ovatkin nousseet arvoonsa.

Luin juuri keskiviikon uutisia ”Itukasta” (Itä-Savo 13.1.) ja kulttuurisivujen kohdalla riemastuin. Niin upea visio on nyt nostettu tikun nokkaan. Savonlinnan taideyliopisto. Siinä se on. Mieletön idea, johon nyt pitää tarttua vakavasti.

Olen täysin maallikko, en musiikin ammattilainen eli mielipiteeni perustuu vain omaan pohdintaan ja mutu-tuntumaan. Mutta musiikki näyttelee itselleni tärkeää osaa omassa arjessani. Ilmaisen itseäni kuuntelemalla musiikkia ollessani iloinen ja varsinkin kun elämä viskoo ja tuntuu kurjalta. Silloin musiikki lohduttaa. Olen toki käynyt aikoinaan Savonlinnassa musiikkiluokat, laulanut kuoroissa, että sillä tavoin musiikille on omassa elämässäni auennut laaja-alainen merkitys ja se kuuluu minun elämääni – sisään – osana minua.

Savonlinnan oopperajuhlat ovat maailmanlaajuinen käsite ja siihen viitekehitykseen aivan luonnollisena jatkumona sopisi monipuolinen taiteen korkeakoulu. Juttua lukiessani ajattelin vain, että miksi vasta nyt? Miksi ei jo vuosia aikaisemmin? Ja varsinkin nyt viimeistään olisi korkeakoulun aika. Se jos mikä vahvistaisi Savonlinnan musiikillista imagoa ja sen ohessa varmasti syntyisi yrittäjyyttä, tapahtumia ja opiskelijoiden saavuttua kaupunkiin, kauan kaivattua eloa ja iloa läpi vuoden.

Niin upea visio on nyt nostettu tikun nokkaan.

Näen jo silmissäni upeat ympärivuotiset, korkeatasoiset kurssit maailmankuuluine opettajineen, opiskelijoiden järjestämät tapahtumat eri puolilla kaupunkia. Rauhalinnan valmistuessa, voiko olla sykähdyttävämpää paikkaa eri taidealojen kursseille? Rauhalinnan isäntä tuskin kieltäytyisi yhteistyöstä kulttuurin eri alojen kanssa.

Vaikka ooppera on Savonlinnan sydän, miksipä ei jatsin tai kansanmusiikin koulutuslinjat sopisi kaupunkiin? Nälkälinnan mäellä piknik-jatsit oopperajuhlien aikaan olisivat täydentävää tarjontaa musiikkielämyksiä etsiville matkailijoille ja oopperajuhlavieraille. Musiikkiteatterikoulutuksen tarvehan jutussa tuli hyvin myös esille, sen myötä mm. Varkauden, Mikkelin, Lappeenrannan, Imatran ja Kouvolan teatterit hyötyisivät mahdollisesta alan koulutuksesta monella eri tavoin.

Kuhan myö – ajattelusta on heti siirryttävä tuumasta toimeen – ajatteluun. Kaikki mahdolliset avut ministeriöitä myöten toteuttamaan Savonlinnaan Taiteiden korkeakoulua. Heti ja nyt.

Jaana Kuokka

Taipalsaari

Kommentoidut