Lukijalta: Mikä Kerimaan vesiongelmassa on niin vaikeaa ymmärtää?

Kerimaan vesihuolto-ongelma ylittää aika-ajoin uutiskynnyksen ja saa aikaan kummallista uutisointia ja vielä kummallisempia otsikoita ja mielipiteitä (mm. Matti Laamasen mielipidekirjoitus 17.7.).
Mikä tässä vesihuolto-ongelmassa on niin vaikea ymmärtää, kun itse asia on pohjimmiltaan yksinkertainen ja selkeä?

Kerimaa-alueen yksityinen vesiverkosto liitettiin liittymämaksuja vastaan kunnalliseen vesijohtoverkostoon vuonna 2002. Alueella oli tuolloin suurehko yksityisomistuksessa oleva asutus, matkailuyritys ja golfyhtiö. Liittymisen yhteydessä olisi pitänyt alueen jokaiselle rakennukselle ulottaa kunnallinen vesi- ja jätevesijohto. Lisäksi silloisen Kerimäen kunnan olisi pitänyt tehdä jokaisen kiinteistönomistajan kanssa oma vedenkäyttö- ja laskutussopimus. Tapahtuiko näin? Ei tapahtunut.

Aikaa myöten kunnan laiminlyönti ja vesihuollon lainvastainen tilanne selvisi. Kuntaliitoskin oli silloin jo ehtinyt tapahtua. Tarvittiin Ely-keskuksen hallintopakkomääräys ja uhkasakko kaupungille vuonna 2015. Toki kunnan kanssa oli yritetty neuvotella jo vuodesta 2011.

Mitä teki kaupunki? Ei korjannut yksinkertaista virhettä vaan aloitti massiivisen ja kalliin valituskierteen. Samalla kaupunki ja sen eri lautakunnat ja johtavat virkamiehet aloittivat julkiselle viranomaiselle sopimattoman painostuksen Kerimaan yrityksiä ja asukkaita vastaan. Räikeimpiä painostustoimia olivat laittomat veden ja jäteveden katkaisut ja lakimiesarmeijan palkkaaminen käymään viivytystaistelua oikeussaleissa.

Entä mikä on lopputulos? Kaupunki ja sen omistama vesilaitos ovat hävinneet riitansa kaikissa oikeusasteissa. Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksellä 4.1.2018 kaupunki on velvoitettu järjestämään Kerimaa alueen vesihuolto. Kaava-alueilla vesihuolto on julkinen peruspalvelu. Kaupunki on määrätietoisesti taistellut tätä velvoitetta vastaan.

Kun kaupungin vastuu on nyt tiedossa, niin mitä tekee kaupunki? Korjaako virheensä? Pyytääkö anteeksi asukkailta ja yrityksiltä aiheuttamaansa harmia ja vahinkoa? Entä korvaako vahingot?

Ei, sellainen menettely ei näytä kuuluvan kaupungin tapoihin. Vääryys aiotaan korvata uusilla vääryyksillä. Kerimaalle aiotaan rakentaa uusi vesihuoltoverkosto ja maksattaa se alueen asukkailla toiseen kertaan (tieto: kaupungin infotilaisuus Kerimaan asukkaille 25.6.2018). Kaiken lisäksi alueen asukkailta aiotaan periä uudet liittymämaksutkin, vaikka jokaisesta rakennuksesta on liittymämaksut jo kertaalleen kunnalle tai kunnan vesilaitokselle maksettu.

Näillä näkymin uutiskynnyksen ylittävää uutisointia Kerimaan vesihuollosta ja oikeudenkäynneistä on luvassa jatkossakin.

Pekka Nurminen
Kirjoittaja on Kerimaan yksityisen vesiverkoston omistavan Puikkari Oy:n toimitusjohtaja