Lukijalta: Sanotaanko myös Kalastajan kojulle hyvästit?

Itä-Savon 29.5. julkaistussa uutisessa kerrotaan torin kaavoituksen etenemisestä. Olemme Kalastajan kojun yrittäjinä olleet toiverikkaita, että Kalastajan koju kaavoitetaan niinkuin meille on myös useaan otteeseen luvattu milloin kenenkin suulla.

Tällä hetkellä näyttää, että näin ei tule kuitenkaan käymään. Kalastajan kojun 19 kesä on käynnistynyt, olemme vakiinnuttaneet paikkamme Savonlinnan todellisena maamerkkinä, Suomessa on tuskin yhtään ravintolaa josta myydään enempää muikkua kesäkuukausina. Olemme myös kehittäneet toimintaa investoimalla vuosittain, sekä pitäneet paikkaa tyylikkäänä ja vetovoimaisena. Käytämme paikallisia yhteistyökumppaneita niin paljon kuin mahdollista ja työllistämme kesällä n. 30 henkilöä.

Tulisi luoda resursseja, eikä jo valmiiksi kertoa, mikä voi onnistua ja mikä ei.

Tämänkin vuoden aikaan olemme käyneet neuvotteluja kaupungin virkamiesten kanssa. Teknisen toimialan johtaja Kari Tikkanen totesi meille, että olette te kyllä hulluja kun olette investoineet tällaisen summan rahaa tähän paikkaan. Kaavoitusarkkitehti Päivi Behm ei nähnyt tarpeelliseksi edes saapua paikalle, vaikka tämä oli nimenomainen toiveemme. Meille on vedottu milloin mihinkin yksityiskohtaan, miksi Kalastajan koju ei voi olla nykyisellä paikallaan, mutta todellinen syy näyttää olevan se, että jonkun virkamiehen mielestä Kalastajan kojua ei tarvita Savonlinnassa.

Vuokrasopimuksemme on voimassa vuoteen 2027, poikkeuslupa ensi vuoteen saakka. Vuokrasopimuksessamme meitä velvoitetaan pitämään ravintolaa auki tiettynä aikana vuodesta. Mielenkiintoinen yhtälö, pitää ravintolaa auki ilman rakennuksia.

Viime kesän jälkeen on kilometrin säteellä Kalastajan kojusta lopettanut kuusi ravintolaa, kahvilaa tai lounaspaikkaa. Olavinkadun tyhjiä liikehuoneistojen ikkunoita katsoessa on mahdotonta käsittää, että resursseja elinkelpoisille yrityksille ei haluta turvata. Päivi Behm totesi eräässä keskustelussa, että tämä ongelma ei häntä kiinnosta. Siltä todella vaikuttaa, kun katsoo kaupungin linjausta keskustan suhteen kokonaisuudessaan. Husson huussin korjaamista ei edes ajatella vaan Päivi Behm toteaa, ettei se ole taloudellisesti kannattavaa.

Tulisi luoda resursseja, eikä jo valmiiksi kertoa, mikä voi onnistua ja mikä ei. Kaavoituksessa lisätilaa satamaravintolan terassille suunniteltaessa voisi ehkä tarkastella asiaa siinä valossa, että ravintola on julkisesti myynnissä. Onko perusteltua kaavoittaa yhdelle lisätilaa, jos toiselle toimijalle ei löydy paikkaa ollenkaan? Aikoinaan ravintola sai paikan torin nurkasta, jossa sen ei pitänyt häiritä ketään. Terassimme ei kuitenkaan ole keskellä tietä eikä edes pilaamassa kaunista puistoa.

Mukavaa huomata, että meidät kuitenkin on otettu vastaan lähikaupunkien edustajien kanssa neuvotteluihin siitä, että paikka Kalastajan kojulle voidaan kaavoittaa, jos ei Savonlinnaan niin jonnekin muualle. Meidät on noteerattu laadukkaana ja omaperäisenä palveluntuottajana, jollaisen mielellään ottaa vastaan.

Perheemme nuorisoa myöden on mukana toiminnassamme ja liiketoimintaan on siis myös jatkuvuutta, jollei täällä niin sitten muualla. Kalastajan koju on ilmiö, jota ei kannata hukata! Voiko olla niin, ettei toimivien yritysten arvoa ymmärretä täällä Savonlinnassa?

Mari ja Niko Ovaska
Yrittäjät
Savonlinna

Kommentoidut