Lukijalta: Retkisatamat hyvässä kunnossa

Metsähallitus vastaa noin 50 retkisatamasta Saimaalla ja ne ovat pääosin hyvässä kunnossa, toisin kuin IS 27.6. juttu antoi ymmärtää. Korjausvelkaa on jonkin verran kertynyt, mutta retkisatamien ilmettä ei kuitenkaan voi luonnehtia nuhjaantuneeksi.

Pääosa retkisatamista on peruskunnostettu 2000-luvulla ja suurin osa on säännöllisen huollon piirissä. Metsähallitus vastaa edelleenkin kaikkien retkisatamiensa rakenteista ja niiden uusimisesta.

Satamien hoidossa yhteistyökumppaneilla on toki tärkeä rooli nyt ja tulevaisuudessa. Aika näyttää miten retkisatamien korjausinvestointeihin liikenee uuden hallituksen myötä resursseja.

Linnasaaren kansallispuiston kaikkien 21 retkisataman polttopuu- ja käymälähuollon Metsähallitus ostaa savonlinnalaiselta Saimaan Vesityö Oy:ltä seuraavien kolmen vuoden ajan.

Tänä kesänä Metsähallitus on uusinut mm. Sammakkoniemen grillikatoksen tulisijan. Sammakkoniemen leirintäaluetta hoitaa Metsähallitus ja sen palveluita eli kioskia, majoitusta ja saunapalvelua pyörittää Oravin Eräpalvelu Oy.

Koloveden kansallispuiston kaikki 12 retkisatamaa ovat Metsähallituksen huollossa. Niistä kolme on nykyisin ns. trangia-paikkoja eli niihin ei toimiteta polttopuuta, mutta niissä on Metsähallituksen huoltamat kompostikäymälät. Koloveden keväthuollossa ja paikkojen siistimisessä Metsähallituksen apuna ovat jo useampana vuonna olleet Joensuun erityisnuoret ohjaajiensa opastuksella. Huhtiniemi on varattu lammaspaimenille.

Pihlajavedellä Metsähallituksella on kahdeksan retkisatamaa, joista kolme on ns. trangia-kohteita. Savonlinnan pursiseura on adoptoinut Iso-Kankaisen kaksi retkisatamaa sekä Juuvinsaaren retkisataman ja pursiseura hoitaa niiden polttopuu- ja käymälähuollon. Yhdessä Savonlinnan pursiseuran kanssa hoidetaan Mitinhiekka, Vuoden 2014 retkisatama. Metsähallitus hoitaa lisäksi Kongonsaaren Pääskyniemen ja Pakarhiekan sekä Mustasaaren retkisatamien huollon sekä kuljettaa kaikkien retkisatamiensa käymäläjätteen jatkokompostointiin.

Puruvedellä on neljä Metsähallituksen retkisatamaa, joista Petrisaaressa sijaitsevat kolme on adoptoitu. Niiden huollosta vastaa Puruveden pursiseura. Metsähallitus vastaa Laukansaaressa sijaitsevan Karjalankallion retkisataman huollosta sekä kaikkien satamien rakenteista. Tänä kesänä uusitaan Petrisaaren grillikatoksen tulisija.

Kermajärvellä Metsähallituksen retkisatamia on neljä, joista kaksi on ns. adoptiokohteita.

Kyläyhdistykset hoitavat Vasarasaaren ja Vihtarniemen retkisatamia. Lutakansaari ja Puumalansaari ovat ns. trangia-kohteita. Metsähallitus vastaa kaikkien niiden rakenteista.

Kermajärveltä ja Karjalansaaresta on purettu yhteensä kolme retkisatamaa, joille ei löytynyt vastaavaa tahoa.

Retkisatamien lisäksi Metsähallitus ylläpitää laivalaitureita Linnansaaren Linnavuorella ja Sammakkoniemessä, Kongonsaaren luolilla sekä Punkaharjulla. Veneilijöiden käytössä on myös neljää vuokrakämppää Saimaan alueella: Huhtiniemi ja Mäntysalo Kolovedellä, Lammasharju Punkaharjulla sekä Hiidenmaan tila Luonterin Neitvuorella.

Kaikissa niissä on rantasauna, soutuvene ja laituri ja veneellä rantautumismahdollisuus. Tällaisen ”vuokraretkisataman” voi siis varata lyhytkestoisesti omaan käyttöönsä itselleen osoitteesta

www.luontoon.fi/tuvat/ita-suomi.

Teppo Loikkanen

Asiakaspalvelupäällikkö

Metsähallitus