Lukijalta: Uimahalli on tärkeä monille

Luin uimahallia koskevan uutisen Itä-Savosta ja olin todella iloinen äänestyksen tuloksesta. Uimahallia oltiin panemassa kiinni toistaiseksi, mutta esitys torpattiin äänin 6–5. Hyvä näin.

Uimahalli on kaupungin ylläpitämistä liikuntalaitoksista eniten yksittäisiä ihmisiä (siis eri ihmisiä) liikuttava laitos. Parhaina päivinään Savonlinnan uimahallissa on käynyt 80 000—100 000 käyttäjää vuosittain. Toki joukossa paljon vakiokävijöitä, koululaisryhmiä, sukelluksen ja uinnin harrastajia, mutta myös erittäin laaja kirjo muita satunnaisia kävijöitä.

Uimahallissa järjestetään mm. koulujen uinninopetus. Voimassaolevassa opetussuunnitelmassa uinti on ainoa nimeltä mainittu liikuntalaji. Siis laji, mitä on pakko opettaa. Muut ovat opettajan tai rehtorin päätettävissä. Näin järvien saartaman kunnan asukkaana ja alakouluikäisten lasten vanhempana, olen huolissani tuollaisista ehdotuksista. Missä esimerkiksi uinninopetus tapahtuisi? Toukokuun lopussa tai elokuussa järvessäkö? Vähintään haastavaa touhua.

Olen siis ehdottomasti uimahalli-palveluiden säilyttämisen kannalla.

Uimahallissa tapahtuvat vesiliikuntamuodot, siis erilaiset vesijumpat ja vesijuoksu, ovat osalle kävijöistä ainoita mahdollisia liikuntamuotoja. Vesi kannattelee, eikä tuki- ja liikuntaelimiin kohdistu samanlaista painetta kuin kuivalla maalla. Huonokuntoisempikin pystyy liikkumaan ja vaikkapa kuntouttamaan itseään.

En oikein ymmärrä poliitikkojen halua laittaa vastakkain toisistaan vain vähän riippuvaisia asioita. Onko oikeasti niin, että se on joko uimahalli (n. 85 000 käyttäjää) tai Kallislahden koulu (n. 35 käyttäjää). Aika epäreilut jaot? Ymmärrän kyllä poliitikkojen antamat vaalilupaukset kyläkouluista. Joskus vaan olisi hyvä tarkistaa oma kanta.

Olen siis ehdottomasti uimahallipalveluiden säilyttämisen kannalla. Pikku Saimaa on noin 50 vuotta vanha, kertaalleen peruskorjattu rakennus. Talousfaktat tiedostaen toivon todellakin, ettei nykyisen hallin kohdalla jouduta raskaaseen korjauskierteeseen. Huonoja esimerkkejä on Suomessakin paljon. Nykyinen halli on hyvällä paikalla, mutta jos jossakin vaiheessa jouduttaisiin uutta sijaintia miettimään, uudelle hallille olisi mielestäni oivallinen paikka Savolassa. Olisi ihan keskustassa ja avantokin olisi heti siinä rannassa.

Sami Mikkonen
Opettaja ja Savonlinnan Uimaseuran pj.

Uusimmat uutiset