Lukijalta: Vetoomus vanhemmille: Pidetään nuorista huolta!

Monilta nuorilta puuttuu läsnä olevan vanhemman tuki ja huomio. Nuorten jäädessä yksin ongelmiensa kanssa kasvaa myös vaara syrjäytymiseen ja päihteiden käyttöön.

Viime vuoden kouluterveyskysely osoitti, että ne nuoret, jotka käyttävät alkoholia, käyttävät sitä valitettavan usein säännöllisesti ja humaltumishakuisesti. Tutkimuksissa on osoitettu myös nuorten mielenterveys- ja talousvaikeuksien yhteydet päihteiden ongelmakäyttöön.

Keskimääräinen nuorten raitistuminen aikaisempiin sukupolviin verrattuna ei auta niiden yhä kasvuvaiheessa olevien kohdalla, jotka yrittävät löytää päihteistä täytettä elämäänsä. Siksi on erityisesti vanhempien vastuulla tukea nuoria terveellisten elämänvalintojen tekemiseen. Se haastaa myös kasvatusvastuussa olevat aikuiset pohtimaan omia päihdevalintojaan.

Asia on erityisen ajankohtainen koulujen päätösviikonloppuna ja kesäloman alkaessa. Vanhempien vastuulla on osata ennakoida ja pohtia oman perheen pelisääntöjä juhlinnankin keskellä. Aikuisten kannattaa rakentaa yhdessä nuorten kanssa sellaista arkea ja juhlaa, jota on myöhemmin mukava muistella.

Paljon onnea valmistuville ja kaikille kesälomaansa aloittaville. Olemme ylpeitä kaikkien, jopa maailmanmaineeseen kohonneiden nuortemme raittiudesta, ja toivotamme rohkeutta päihteettömyyteen myös tulevaisuudessa. Huolehditaan yhdessä nuortemme turvallisuudesta ja tulevaisuudesta. Siksi kaikkien kannattaa kulkea selvin päin kesään!

Marko Kailasmaa
Raittiuden Ystävät ry

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Kommentoidut