Lukijalta: OKL:n lakkauttamisesta Savonlinnassa

Opettajien koulutuksen lopettamisesta on ollut mielipide- ja mielenmuokkauskirjoituksia, mutta koko totuus ei ole niistä tullut esiin.

Tiedämme, että kyseisen lopettamispäätöksen teki Itä-Suomen yliopiston hallitus (ei maan hallitus). Miksi näin tapahtui, selviää korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisusta Savonlinnan kaupungin ja erään yksityishenkilön tekemiin valituksiin.

KHO jätti voimaan Itä-Suomen hovioikeuden kielteisen päätöksen ja perusteli seuraavasti: Yliopistoilla on itsehallinto-oikeus Yliopistolain 3. §:n 1. momentin mukaan ja 84. §:n 1. momentin 3. kohdan mukaan ei saa hakea muutosta valittamalla, jos se koskee ”opetussuunnitelmaa taikka muuta opetusta koskevaa määräystä ”.

Tämä KHO:n vastaus perusteluineen antaa selvän kuvan, ettei lain mukaan maan hallitus olisi voinut puuttua Itä-Suomen yliopiston hallituksen päätökseen lakkauttaa toimintansa Savonlinnasta.

Voimassa oleva laki yliopistoista on laadittu eduskunnassa vuosien 2009–2015 päätöksillä. Eivät silloin meidänkään alueemme kansanedustajat arvanneet, miten tuo laki tulee meitä kirpaisemaan ja puolueen johdon mukaanhan on toimittava, eikä muutamalla äänellä olisi voitukaan vaikuttaa.

Rohkenen kirjoittaa tästä korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisusta lehteen, kun kaikki eivät voi lukea sitä tietoverkosta, eikä asiaa ole muutenkaan meille täysin selvitetty.

Totuus on meille katkera, mutta sitä emme voi mielipiteillämme muuttaa.

E. A. Honkanen
Savonlinna

Uusimmat uutiset