Lukijalta: Romuttaako hävittäjähankinta Suomen valtiontalouden?

Otsikon kysymykseen vastaan lainaamalla Kekkosen aikanaan käyttämää sanontaa: ”Niin on, jos siltä näyttää”.

Nykyisiltä päättäjiltä on päässyt ilmeisesti unohtumaan Santeri Alkion aikanaan kirjoittama lause: ”Kansakunta jonka kulutus on suurempi kuin tuotanto, menee sen talous rappiotilaa kohti”. Tähän asiaan sisältyvä suuri viisaus on unohdettu kun suunnitellaan, että Suomeen hankitaan 64 hävittäjää, joista tarjouspyynnöt on lähetetty valmistajille.

Valtion kehysriihessä on todettu, että vuonna 2022 valtion velka on vielä 114 miljardia. Hävittäjähankinnat tulevat maksamaan vähintään 10 miljardia jonka lisäksi tulevat niiden elinkaarikustannukset 30 vuoden ajalta. Esim. amerikkalaisen F-35 hävittäjän osalta nämä ovat 30 miljardia, joka tarkoitushakuisesti unohdetaan mainita. Kenraalit ovat ilmeisesti pelotelleet päättäjiä uhkakuvilla, että saataisiin mielipiteet myötämielisiksi jättihankinnoille.

Verrattuna Suomen nykyiseen puolustusbudjettiin 2,8 miljardia euroa summat ovat erittäin suuria.

Hävittäjähankinta näyttää tapahtuvan kaikessa hiljaisuudessa ilman sen analysointia, mikä merkitys niillä on Suomen puolustukselle, ja miksi ylipäätään hävittäjiä ollaan hankkimassa.

Suomella voisi tietenkin olla muutama hävittäjä rauhan ajan tunnistustehtäviä varten.

Puolustuksellista merkitystä hävittäjillä ei ole, koska hyökkääjä tuhoaa koneet ja lentokentät mahdollisen sodan ensimmäisen puolen tunnin aikana. Hävittäjien tarve näyttää olevan itsestään selvää, koska siitä ei käydä kriittistä kansalaiskeskustelua. Tämä pitää aloittaa heti, koska miljardeja ollaan heittämässä hukkaan, samalla kun hyvinvointiyhteiskuntaa Ollaan ajamassa alas.

Varustelukierteen lietsojat pitäisi pudottaa maanpinnalle utopistisista jättihankinnoistaan, joissa taloudelliset realiteetit ovat täysin hukassa. Pääministeri on vakuuttanut, että hävittäjähankinnat rahoitetaan kehyksen ulkopuolelta. Tulee mieleen kysymys, alkaako nyt valtion omaisuuden realisointi hävittäjähankintojen rahoittamiseksi? Onko niin, että hävittäjät pitää saada vaikka menisi viimeisetkin siemenperunat?

Nyt pitääkin kaikkien hävittäjäintoilijoiden laatia luettelo, mitä yhteiskunnan palveluja karsitaan asevarustelujen takia. Säästöt tulevat väistämättä näkymään hyvinvointipalveluissa, mikä on hyvinvoinnin alasajoa asevarustelun rahoittamiseksi. Ihmisenä ja veronmaksajana asetan kansalaisten hyvinvoinnin asevarustelun edelle. Poliittiset päätökset on tehtävä taloudellisten tosiasioiden pohjalta. On poliittinen valinta kenen hyvinvointiin panostetaan. Ruokitaanko varustelukierrettä vai rakennetaanko inhimillisempää yhteiskuntaa.

Suomen ei tarvitse osallistua nykyiseen joka puolella maailmaa lisääntyvään asevarustelukilpailuun. Tärkeintä pienen maan puolustuksessa ovat rauhanaloitteet ja diplomatia. Siinä eivät hävittäjät auta. Päättäjien ei pidä vaieten katsella, kun verovaroja militarisoidaan kiihtyvällä vauhdilla.

Nythän on kuulunut sellaisia puheita, että siviilien ei pitäisi puuttua hävittäjähankintoihin, koska he eivät asiasta mitään ymmärrä. Eduskunta hävittäjähankinnoista kuitenkin lopulta päättää, eivätkä kenraalit.

Hävittäjähankintojen aiheuttamat menot valtiontaloudelle ovat niin suuret, että olen erittäin huolestunut Itä-Suomen tulevaisuudesta. Maaseudun tuhopolitiikka jatkuu ilmeisesti ennallaan ja veronmaksajat vähenevät jatkuvasti. Alueellinen eriarvoisuus jatkaa kasvuaan, vaikka siihen vaikuttaminen on tärkeämpää kuin hävittäjähankinta. Miten Suomen maaseudun käy on tulevaisuuden avainkysymys.

Seuraavien eduskuntavaalien tai eurovaalien yhteydessä olisi hyvä tilaisuus järjestää mielipidekysely hävittäjähankinnoista. Kyseessä on suuri kansantalouteen vaikuttava asia, että siitä pitäisi kysyä kustantajien, eli veronmaksajien mielipidettä. Myös kansanäänestystä asiasta voisi harkita.

Kari Mielonen
Maaseutuasuja ja veronmaksaja
Kerimäki

Luetuimmat