Lukijalta: Postilaatikko mäsäksi, ilmeisesti kostoksi

Olemme asuneet Punkaharjulla lähes kolmekymmentä vuotta. Ennenkin on nuoriso kaasutellut ja keulinut mopoillaan ja kevareillaan öiseen aikaan. Mutta kun heille on käyty puhumassa ja poliisikin haastatellut, he ovat rauhoittuneet, ainakin hetkeksi. Toisin on nyt.

Eräs yö yhden aikaan rallattiin pitkään ja hartaasti. Mieheni lähti autolla paikalle. Joku oli myös kutsunut poliisit. Nuoret hävisivät vehkeineen hetkessä, kuka millekin polulle. Ja nuoret merkkasivat automme. Ihan sitä samaa rallia ei ole ollut sen jälkeen, mutta vähintään kotiin lähtiessä, oli kello yksi tai kolme yöllä, on otettu tehot irti kaasuttimista ja pari kunniakierrosta kylän ympäri.

Desibeliterrorismin lisäksi on ajettu hurjaa ylinopeutta.

Kerran lähdimme pihasta poikani kanssa kahden. Meidän peräämme lähti kolmikko kevareineen ja monkey-mopoineen. Ensinnäkin he ajoivat vaarallisen lähellä. Käännyimme Harjutielle, pojat perässä. Minulla kesti jonkun aikaa ymmärtää, että he todella ahdistelivat meitä. Lopulta he ajoivat kolmiossa, yksi takanamme ja yksi kummallakin sivulla, aivan kuin ohitukseen lähdössä.

Tie on kapea ja mutkainen, ja vastaantulijoita oli koko ajan. Kun laskeuduimme alas Inkeri-talolle, meitä ei enää seurattu. Ensin vähän huvitti, mutta seuraavana aamuna oli kurja olo, ihan kuin olisimme joutuneet johonkin ala-arvoiseen amerikkalaiseen gangsterifilmiin.

Perjantai-iltana 4.8. pojat tulivat taas ihan tuohon talon nurkalle paukuttamaan koneitaan. Voi voi! Sitten aamulla noin kello 04.20 heräsin kun joku sanoi jotain toiselle, kuului läsähdys, ja sellainen normaaliääninen mopo lähti liukkaasti liikkeelle. Nousin kuitenkin tarkistamaan, mikä mäsähti. Siellä se seinästä revitty hajotettu postilaatikko nökötti maassa surkean näköisenä.

Sinä yönä ei enää nukuttanut. Tällainen on jo rikos, ja se kohdistui tasan meidän perheeseen, sillä viereinen postilaatikko oli jätetty rauhaan. Meitä siis oikeasti vainotaan, ja vain siksi, että mieheni halusi sanallisesti kasvoista kasvoihin tehdä selväksi, että tuo yöllinen metelöinti ei ole enää pelkkää kiusantekoa vaan vaikuttaa jo ihmisten terveyteen.

Lauantai-iltana keskustelimme näiden nuorten kanssa. Jäi sellainen olo, että he saattoivat ymmärtää jotain siitä tuskasta, mitä ovat aiheuttaneet. Lauantai-sunnuntai välinen yö oli ihan rauhallinen, minä vain en pysty vielä rentoutumaan.

Pahan tekeminen on joillekin sellainen kasvava elementti. Pian ovat kultamuruset poliisin kirjoissa, ”rohkeimmat” ehkä jopa vankilassa. Jos mopopoikanne tai -tyttönne tuli lauantaiaamuna puoli viiden jälkeen kotiin, kannattaa kysäistä, mitä tuli tehtyä. Pitkälle pääsee jo anteeksipyynnöllä ja uuden postilaatikon hinnalla.

Anne Parviainen
Punkaharju