Lukijalta: Etelä-Savon maakunta ei ollut alun alkaenkaan hyvä idea

Savonlinnan seudun kunnat ovat selkeästi ja jo ajat sitten ilmoittaneet haluavansa Pohjois-Savon soteen. Kun Suomen Keskusta tästä huolimatta ajaa meitä Etelä-Savon soteen kuin käärmettä pyssyyn, on kuntapuolueena aiemmin profiloituneen keskustan motiiveja pakko ihmetellä.

Syitä sille, ettei alueen kuntien näkemyksiä kunnioiteta niiden omassa asiassa, ei ole yleispätevästi kerrottu. Ylimalkaiset heitot Etelä-Savon yhtenäisyyden tärkeydestä eivät vakuuta, kun toisella puolella on selkeä tahtotila, joka perustuu sekä taloudellisiin realiteetteihin että etenkin alueemme ihmisten sote-palveluiden turvaamiseen myös jatkossa.

Se, miksi etenkin ministeri Leppä on asettunut niin voimakkaasti Savonlinnan seudun kuntien tahtoa vastaan, selittynee enimmäkseen puoluepoliittisella laskelmoinnilla. Jos ja kun myös vaalipiirimme uudistuksen myötä siirtyy Pohjois-Savoon, eteläsavolainen Leppä kai katsoo menettävänsä runsaasti itäsavolaisia kannattajiaan – ja jopa edustajapaikkansa.

Lepän – tai kenenkään muunkaan – kansanedustajuus ei voi kuitenkaan olla missään roolissa silloin, kun kyseessä on ihmisten terveys. Myöskään Etelä-Savon näivettymisen estäminen ei saa olla perustelu ratkaisulle, joka ei ole meille paras ja jota emme siksi kannata.

Tynkä-Etelä-Savon ahdinko itäsavolaisten lähdettyä ei ole katastrofi. Sen sijaan tilanne kannattaa ottaa haltuun ja vihdoinkin myöntää, ettei 1990-luvulla päätetty Etelä-Savon maakunnan perustaminen ole alun alkaenkaan ollut hyvä ja luonteva idea.

Kun tämä perusfakta tunnustetaan, Etelä- ja Pohjois-Savon liittyminen yhdeksi ja vahvaksi Savon maakunnaksi on taas yhden askelen lähempänä.

Jari Rusanen

Savonlinna