Lukijalta, Jouni Backman: Maakunnallisen veturin haikaileminen on vanhanaikaista

Entinen kansanedustaja Jouni Backman ottaa kantaa nykyisen kansanedustajan Kaj Turusen välitilinpäätökseen.

Kansanedustaja Kaj Turusen (ps.) välitilinpäätös (I-S 27.12.) herätti monia kysymyksiä.
Sote-uudistus on tuomassa Etelä-Savolle jättilaskun. Etelä-Savo on selvästi suurin menettäjä, 105 euroa/asukas. Tämä on monestakin syystä hämmentävää. Edellisen hallituskauden sote-esitys olisi merkinnyt pelkästään Savonlinnalle 15 miljoonan euron hyötyä. Nyt Etelä-Savo menettää 16 miljoonaa euroa. Miten tässä näin kävi, kun Kaj Turunen vielä erikseen korostaa olleensa ko. neuvotteluissa mukana?
Kaj Turunen pitää jälleen suurena saavutuksena OKL:n lakkauttamisesta johtuvaa kompensaatiopakettia. Merkittävämpi saavutus olisi ollut hallituspuolueiden kansanedustajien lupausten mukaisesti estää OKL:n lakkauttaminen. Nyt on lupailtu lakkauttamisen täysin korvaavaa kompensaatiopakettia ilman ainuttakaan konkreettista päätöstä. Edes esityksistä ei ole vielä kerrottu, vaikka niin on luvattu monen kertaan.
Etelä-Savon ongelmien syynä ei ole Kaj Turusen mainitsema maakunnan selkeän kasvuveturin puuttuminen. Vai pitäisikö Mikkelin asemaa maakuntakeskuksena vahvistaa, Savonlinnan kustannuksella?
Maakunnallisen veturin haikailu on vanhakantaista. Etelä-Savon ongelmana on pikemminkin takertuminen vanhoihin hallinnollisiin rajoihin. Valitettavasti uusi maakuntahallinto vain vahvistaa tätä. Nyt pitäisi päinvastoin avata rajoja ja hakeutua verkostomaiseen yhteistyöhön niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin.
Edellä olevasta huolimatta toivotan Kaj Turuselle ja muille alueemme kansanedustajille jaksamista ja menestystä tärkeässä ja vaikeassa työssänne. Toivotan Kajn myös tervetulleeksi uudenvuoden lupauksensa mukaisille lenkkipoluille.
Jouni Backman
Savonlinna

Tiina Ojutkangas

Osallistu keskusteluun

Itä-Savo