Lukijalta: Lähiopetus hyvä, etäopetus paha

Heti koronakeväästä selvittyämme alkoi etäopetuksen mustamaalaaminen. Jo toukokuussa ilmassa näkyivät ensimmäiset merkit. Kahden viikon lähiopetuksella pyrittiin korvaamaan etäopetuksessa syntyneet puutteet oppimisessa. Ja nyt syksyllä, kun koronapandemian toinen aalto on ollut todellisuutta Suomessa jo useita viikkoja, hallitus ei vieläkään katso olevan tarpeellista siirtyä etäopetukseen.

Etäopetukseen voitaisiin siirtyä hyvin toisella asteella ja peruskoulujen yläkouluissa. Esimerkiksi yliopistoissa on laajasti siirrytty jo antamaan etäopetusta tilanteesta johtuen. Alakouluissa opetuksen siirtäminen etänä tehtäväksi olisi haasteellisempaa. Alakoululaiset eivät vielä nuoresta iästään johtuen kykene etäopetuksessa toimimaan kuten itseään vanhemmat yläkouluikäiset ja toisen asteen opintoja tekevät. Erityistä tukea tarvitsevat koulukkaat jatkaisivat lähiopetuksessa.

Digiloikkaa on toteutettu maassamme jo vuosia. Ja koronakevät koulujen sulkemisineen osoitti, että digiloikka toimii myös käytännössä. Kun meillä oli jo hyväksi koettu etäopetus jakso keväältä, niin miksi emme nyt voisi siirtyä ennakoivasti turvalliseen ja toimivaan etäopetukseen oppilaitoksissamme? Lähiopetuksesta kynsin hampain kiinnipitäminen ei ole tässä pandemiatilanteessa järkevää.

Olemme suunnitelleet hybridimallin, jossa osa oppilaista ja opiskelijoista olisi samanaikaisesti etäopetuksessa ja osa lähiopetuksessa. Tämä vuoroluku toisi jo sopivasti väljyyttä koulurakennuksiimme. Ja kukin koulukas saisi sekä etä- että lähiopetusta. Mitä siis odotamme tapahtuvaksi, kun meillä on jo toimivat mallit käytettävissämme, mutta emme vain ota niitä käyttöön?

Talous edellä -ajattelu vaatii pitämään oppilaitokset lähiopetuksessa viimeiseen asti. Tästä syystä etäopetukseen siirtymisen kynnys on erittäin korkea kuten hallituksesta todettiin.

Digiloikkaa on toteutettu maassamme jo vuosia.

"Oppilaitoksissamme on turvallista olla" hoetaan kuin mantraa, joka vie pois pahan koronan. Olisiko jo aika ajatella muutakin kuin vain taloutta?

Antti Kivimäki

Puheenjohtaja

Kristillisdemokraatit

Pieksämäki

Kommentoidut