Lukijalta: Oopperaa iltojen ratoksi

Savonlinnan kesäasukkaana olen puolisoni kanssa saanut nauttia uskomattoman hienoista musiikkiesityksistä.

Oopperaohjelmamme oli hyvin Verdi-painotteinen, ensin Rigoletto, joka perustuu romantiikan ajan ranskalaisen kirjailijan ja runoilijan Victor Hugon näytelmään Le roi s’amuse. David McVicarin ohjaus noudatteli tuttua niin sanottua kirouksen teemaa, joka oli juoneltaan looginen ja selkeä.

Yllättäen saimme liput Milanon La Scalan Savonlinnaan tuomaan Rosvot-oopperaan. Ooppera on suhteellisen harvoin esitetty ja sen suurin ongelma onkin libretto. Andrea Maffein libretto perustuu Friedrich von Schillerin näytelmään, mutta toinen toisensa jälkeen toistuvat aariat olivat ainakin minulle todella nautittavaa kuultavaa. Näitä harvoin esitettäviä oopperoita sattuu joskus nautittavaksi, niin tällä kertaa Savonlinnassa.

Merkittävin ja nautittavin oli italialainen huippuhyvä orkesteri ja Olavinlinnan erinomaiseen akustiikkaan saapunut kuoro, jotka esittivät Verdin oopperoiden aarioita.

Milanon La Scalan konsertti oli nautittava ja vaikka ihastelin orkesteria ja ennen kaikkea kuoroa, olivat solistit sitä huippuluokkaa, joka meille luvattiin ennakolta.

Konsertin huipennus oli kuoron esittämä heprealaisten orjien Va pensiero, joka kruunasi konsertin. Giuseppe Verdin ooppera Nabucco perustuu Temistocle Soleran librettoon, joka puolestaan pohjautuu Auguste Anicet-Bourgeousin ja Francis Cornuen draamaan Nabuchodonosor (Nebukadnessar/Nebukadressar II). Va pensiero on kuorolaulu, jossa vangit kaipaavat vapauteen ja takaisin kotimaahansa.

Matti Turunen

Savonlinnan kesäasukas