Lukijalta: Pride heittää lapsen pois pesuveden mukana

Itä-Savossa on julkaistu Pride-tapahtumiin liittyviä kirjoituksia. Olen niiden kanssa pitkälti samaa mieltä: kaikki ovat tervetulleita seurakuntamme tilaisuuksiin, sukupuolesta tai suuntautumisesta riippumatta — ihan niin kuin seurakuntamme johtavat viranhaltijat kirjoittivat Itä-Savon yleisönosastossa 4.7.

Silti väitän edelleen, että Pride-liikehdinnässä vaikuttaa kristinuskon ihmiskäsitykselle vastakkainen gender-ideologia. Tätä neljän kirkkoherran ja piispa Seppo Häkkisen julkisuudessa esittämää väitettä on vastustettu, vetoamalla siihen, että ”gender-ideologia” on äärioikeiston käyttämä sana. Minkään väitteen totuus ei kuitenkaan seiso tai kaadu sen varassa, kuka sen esittää.

Gender-ideologia ei ole äärioikeiston keksimä käsite. Sitä on käytetty erityisesti katolisessa teologiassa, kuvaamaan ajattelutapaa, jonka mukaan ihmisyyttä ei tule hahmottaa sen kautta, että Jumala on luonut ihmiset miehiksi ja naisiksi (ks. esim. https://zenit.org/articles/new-vatican-document-provides-schools-with-guidance-on-gender-issues/).

Ideologian tästä ajattelutavasta tekee se, että se pyrkii valta-asemaan yhteiskunnassa ja kirkossa, leimaamalla nykyisen, biologiseen sukupuoleen perustuvan ihmiskäsityksen ahdistavaksi ja sortavaksi.

Siksi gender-ideologia väittää, että ruumiillista sukupuolta (sex) merkittävämpää on se, että yksilö määrittelee itselleen sukupuoliroolin (gender), sisäisen kokemuksensa ja tuntemustensa perusteella. Siksi sukupuolia on monia. Jos ihminen kokee olevansa mies, hänen on saatava olla mies, myös yhteiskunnan silmissä —  siitä huolimatta, että hänellä on naisen ruumis ja hän synnyttää lapsia.

Kaksinapaisesta sukupuolijärjestelmästä luopuminen saattaa tuntua välttämättömältä, lähimmäisenrakkauden nimissä. Asia ei kuitenkaan ole näin yksinkertainen.

Mieheksi ja naiseksi kasvaminen ei ole helppoa. Siihen tarvitaan muutakin tukea kuin yksilön sisäinen kokemus, joka saattaa olla häilyvä. Olennainen tuki on siinä, että Jumala on luomistyössään lahjoittanut ihmiselle sukupuolen, joka on hänen ruumiissaan, hänen sisäistä kokemustaan edeltävällä tavalla (ks. (1. Moos.1:27, Matt. 19:3-12).

Siksi kaksinapainen sukupuolijärjestelmä on hyvän ihmisyyden kannalta olennainen instituutio, jota ei pidä kirkon tuella romuttaa. Toisaalta sukupuolirooleista ei pidä tehdä tiukkoja. Tytöt voivat pelata jääkiekkoa ja pojat tanssia balettia.

Entä ihmiset, jotka eivät koe olevansa naisia tai miehiä? Ovatko he Jumalan luomia? Tietenkin ovat! Heillä on täsmälleen sama ihmisarvo Jumalan luomina kuin kaikilla muillakin ihmisillä. Mutta jos vähemmistön tukemisen vuoksi luovutaan ruumiillisuuteen pohjautuvasta sukupuolijärjestelmästä, heitetään lapsi pesuveden mukana.

Ideologiaa ei välttämättä valita. Olemme ideologisen vaikuttamisen kohteina. Usein se on tiedostamatonta, mikä on valtaan pyrkivälle ideologialle hyödyllistä. Siksi Pride haluaa luoda itsestään kuvan harmittomana koko perheen tasa-arvojuhlana.

Kannattaa kuitenkin tutkia pintaa syvemmältä. Muuten meitä viedään kuin pässiä narussa.

Sammeli Juntunen

Savonlinnan seurakunnan kirkkoherra

Uusimmat uutiset

Kommentoidut