Lukijalta: Missä keskustelunavaukset erikoissairaanhoidosta?

Pohjois-Suomessa ollaan aloittamassa uudentyyppistä osuuskuntatoimintaa erikoissairaanhoidon osalta. Päättäjät tuntuvat suhtautuvan asiaan hyvin myötämielisesti ja (ainakin tässä vaiheessa) vallitsee luottamus siihen, että kunkin erikoissairaanhoitopiirin elinvoimaisuus pyritään turvaamaan juuri tällä järjestelyllä.

Tämä merkitsee käytännössä keskinäistä työnjakoa sairaaloiden väillä: keskiössä ja moottorina toimii Oulun yliopistollinen keskussairaala ja muita kumppaneita ovat Kokkola, Rovaniemi, Kemi, Kajaani ja Oulainen.

Mutta missä ovat vastaavat keskustelunavaukset ja uudet näkökulmat Etelä-Savossa? Mitä vaihtoehtoja on onnistuttu löytämään sille, että esimerkiksi Mikkelin ja Savonlinnan vastakkainasettelu saataisiin loppumaan? Se, että maakunnassa sattuu olemaan kaksi erikoissairaanhoitopiiriä, ei saisi automaattisesti johtaa oletukseen, että toinen niistä on liikaa.

Maakuntarajat tuntuvatkin kovin keinotekoisilta ainakin erikoissairaanhoidon osalta. Olisiko tämänkaltaisella osuuskuntatoiminnalla sijaa laajemminkin?

Kuopion yliopistollisen keskussairaalan Pohjois-Suomea vastaavalla alueella toimivat ainakin Jyväskylän, Mikkelin, Savonlinnan ja Joensuun keskussairaalat.

Jos osuuskuntatoimintaan ryhtyminen olisi suorastaan velvoite lainsäätäjän taholta, tulisi Savonlinna saamaan ainakin kutsun suurempaan neuvottelupöytään.

Minna Tikkinen-Kapanen
Savonlinna

Kommentoidut