Lukijalta: Savonlinnan tilanne vaatii nyt erityistoimenpiteitä

Savonlinnan osalta hallituksen oma ”aktiivisuusmalli” on alkanut jo konkretisoitua. Hallitus on jyrännyt keskittämislakeja, rakentanut ”uutta Suomea”. Kaupungit ja kuntakeskukset ovat mm. sotesta johtuvan sekaannuksen- ja keskinäisen kilpailun tilanteessa siitä, mitä karsitaan ja mitä kellekin jää.Isomman ja vahvemman oikeus jyllää.

Savonlinna tuntuu jäävän jalkoihin. OKL:n siirto Joensuuhun on yhtenä esimerkkinä siitä, miten liike-elämän monitahoinen vaikuttaminen yliopistomaailmaan sekä koplaukset ja kytkökset poliitikkoihin on osoittautunut tehokkaaksi.

Toiveet, joita asetettiin maakunnan kansanedustajiin, hallitukseen ja lupauksiin ovat valuneet Savonlinnan vinkkelistä täysin tyhjiin. Sipilän toiminta siirrossa ja kompensaatiopuheet olivat täysi floppi. Kilpailu ja kissanhännän veto Mikkelin ja Savonlinnan välillä on syönyt maakunnan yhteisen vaikuttamisen ja edunvalvonnan voimavarat. Paikallisille hallituspuolueiden edustajille Kosonen, Turunen jäi myötäilijän rooli. Mikkelin alueen Toivakka (hallituksessa), Häkkänen, Rehn (hallituksessa) eivät tunnu tuntevan mielenkiintoa Savonlinnan suuntaan, jopa päinvastoin. Mitä hallitus kylvää, sitä kansa niittää ja toivottavasti myös muistaa seuraavissa vaaleissa. Ehkä myös paikallisten neuvottelijoiden ja edustajien osaamattomuus on osasyy.

Tuloksena kaikkien aikojen synkin muuttotappiovuosi 30 vuoteen, palveluiden säilymisen epävarmuus, maakunnan korkeimpiin kuuluva työttömyys, vuokratalokonsernien konkurssit, kiinteistöjen purkukulut ja arvon lasku, parhaiten verotuloja tuottavan väestönosan ja toiminnan muuttaminen muualle, osin väestörakenteen muuttumisesta johtuva Sosterin alijäämä, verotuksen kiristysuhka, vaikutukset kauppa- ja palvelualalle, Lappeenrannan teknillisen yliopiston (LUT) Savonlinnan yksikön muutto Lappeenrantaan, yleisen ilmapiirin lasku jne. Nyt olisi ehdottoman tärkeää tehdä vaikutusanalyysi ja laskelmat OKL:n siirron rahallisista ja yhteiskunnallisista vaikutuksista sekä vastaavasti uudisrakentamisen rahoitus Joensuuhun tulisi selvittää ja julkaista.

Nyt vaalien lähestyessä on alkanut hallituspuolueiltakin tulla kannanottoja, joissa jopa kannetaan huolta alueellisen tasa-arvo ongelmista, kiky- ja aktiivimallikansasta, nuorista, eläkeläisistä, koululutusmäärärahojen vähyydestä jne., oikeammin äänestäjien äänistä. Joensuulainen kunta ja kehitysministeri Vehviläinen puhuu, että hyvä aluepolitiikka on hyvää talouspolitiikkaa. Iso raha ja liikemaailma ohjaa politiikkaa ja uskottavuus on rapautunut. Talouden piristymistä ja työllisyyden paranemista valtakunnallisesti selittää vain maailman talouden tämänhetkinen tilanne, ei hallituksen toimet. Savonlinnassa se näkyy vain osittain. Verotuloista suuri osa menee teille tietymättömille, eikä hyödytä valtion saati kaupungin taloutta.

Edustajien kannattaisi jättää kaiken maailman propagandapippalot ja katteeton sananhelinä. Nyt olisi ensiarvoisen tärkeää olla niissä pöydissä, joissa paraikaa tehdään suunnitelmia Etelä-Savon ja etenkin Savonlinnan tulevaisuudesta. Näitä ovat mm. keskussairaalan palvelutason säilyminen, ammatillisen korkeakoulutuksen ja Tanhuvaaran urheiluopiston tulevaisuus, mahdollinen uuden yliopisto- ja liiketoiminnan kehittäminen, Parikkalan rajanylityspaikan avaaminen, julkisen hallinnon työpaikat.

Maantie- ja rautatieyhteyksien valtakunnallinen kehittämisstrategiatyö on meneillään.  Miten käy Savonlinnan rautatieyhteyksien sähköistämisen? Valtatie 14 vaatisi 100 km/h kehittämisen molempiin suuntiin, jotta ei jäätäisi takaperiferiaksi.Savonlinna näkökulmasta sarka on julmettu kynnettäväksi, mutta mahdollinen, jos vain osaamista ja tahtoa riittää.


Risto Kainulainen
Savonlinna