Lukijalta: Savonlinnassa syntyy uutta – Mistä ja miten?

Helsingin Sanomat arvioi 15.11. Savonlinnassa asuvan Emma Ainalan näyttelyä Helsingissä. Hänen CV:stään löytyy myös kansainvälisiä näyttelyitä.

Itä-Savo puolestaan viritteli 12.11. keskustelua Mallatsaareen luvattomasti nousseesta metsäsaunasta. Luontoelokuvafestivaali, jonka taustalla on Savonlinnasta kotoisin olevat toimijat, on jo vakiintunut Savonlinnan kesän tapahtumaksi. Tapahtuma on syntynyt asiaan sitoutuneiden nuorten voimin.

Kulttuurikellarin taustalla on yhdistys, joka perustettiin viime vuoden lopussa. Tila remontoitiin vapaaehtoisvoimin ja on nyt aktiivisessa käytössä.

Punkaharjulla ponnistellaan Retretin luolaston toiminnan elvyttämiseksi. Jo syksyn aikana toteutuu viisi konserttia ja uusia visioita hahmotellaan. Toiminnan taustalla on Harjun Portti ja Keiku ry.

Myös uutta musiikkia syntyy - savonlinnalainen yhtye Trees julkaisee joulukuussa ensimmäisen levynsä kansainvälisen levy-yhtiön kautta.

Mustan Virran panimo kasvuyrityksenä on esimerkki, joka löytänyt paikkansa oluen valmistajana käyttämällä paikallishistoriaa brändin synnyttämisessä raikkaalla ja kiinnostavalla tavalla. Savonlinnan historia tarjoaakin runsaasti eväitä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sisäänpäin kääntymistä, vaan rohkeaa ja ennakkoluulotonta kumppaneiden ja toimintaa tukevan osaamisen etsimistä eri puolilta maailmaa.

Yllä on esimerkkejä voimista, jotka Savonlinnassa saavat aikaan uutta ja varsin näkyvää jopa kansainvälisesti.

Yllä on esimerkkejä voimista, jotka Savonlinnassa saavat aikaan uutta ja varsin näkyvää jopa kansainvälisesti.

Yhteinen nimittäjä on toimijoiden, joista useimmat ovat nuoria, innostus ja usko asiaansa. Yhdistävä tekijä on myös rohkea ote ja taito verkostoitua ennakkoluulottomasti, raja-aitoja ylittäen. Kansainvälisyys on arkea ja digitaidot sekä some ovat hallussa. Aktiivisia omatoimisia kehittäjiä löytyy toki muitakin.

Varmaa on, että kaikilla on ollut ”byrokraattisia” haasteita, jotka on ylitetty tavalla tai toisella. Hallituksen tavoitteena on purkaa sääntelyä ja edistää kokeilukulttuuria. Tämän tavoitteen toivoisi näkyvän savonlinnalaisissa kilpailukyvyn ja alueen elinvoiman vahvistamisessa sekä päätöksenteossa.

Ei voi olla miettimättä, mitä näiden toimijoiden tapa kehittää merkitsisi sosiaali- ja terveyspalveluja uudistettaessa — vähemmän selvityksiä, enemmän tekoja ruohonjuuritasolla, tuloksena asiakaslähtöisempiä palveluita.

Tuija Vänttinen
THL