Lukijalta: Millaisen kaupunkikuvan Savonlinna haluaa – ja ansaitsee?

Viime kesä oli tilanteesta huolimatta Savonlinnan seudulle sangen onnistunut. Peruuntuneista Oopperajuhlista huolimatta matkailijoita riitti. Odotukset ensi kesälle lienevät korkeat. Riittääkö vetovoima houkuttelemaan kotimaan matkailijoita jatkossakin?

Olen keskustellut monen ensi kertaa tai pitkän tauon jälkeen Savonlinnassa käyneen kanssa. Entisenä savonlinnalaisena oli kaunista kuultavaa, kuinka Saimaan läheisyys, kiireettömyys, monimuotoinen seutu sekä kulttuuri- ja liikuntatarjonta saivat kehuja. Myös moitteita tuli – yhdestä ja samasta asiasta.

Keskustan rakennuskanta on uudistunut 2000-luvulla. Kerrostaloja lienee tuolloin ollut tarjolla vain kahta mallia, punaista ja valkoista. Pääkadun varrella olisi tilaa jalankulkijoille, jopa liiaksikin.

Terasseja ja houkuttelevia pysähdyspaikkoja on harvakseltaan. Sivukaduille ei houkuttele poiketa, sillä harmaa betoni ja samanlaiset kerrostalot eivät varsinaisesti kutsu luokseen.

Mielikuva ja odotukset ovat erilaisia. Vaikka keskusta on siisti, tuottaa se silti monille pettymyksen. Jos syömäsi ruoka ravintolassa on pettymys, tilaatko sitä enää uudestaan? Niinpä.

Ajatus puutalovaltaisesta keskustasta ei ole enää mahdollinen. Sata vuotta vanhaa Savonlinnaa ei ole jäljellä kuin pieniä paloja. Pidetään huoli, että edes nämä vastaavat mielikuvia jatkossakin.

Kaupungin henki kumpuaa sen ihmisistä.

Entä tulevaisuus? Sen ei ole pakko olla tylsä ja betoninen, valkoiseksi rapattu tai punatiilivuorattu. Se voi olla värikäs ja eläväinen, yhdistellä eri aikakausia ja ruokkia mielikuvitusta, tarjota elämyksiä ja ilahduttaa niin matkailijoita kuin asukkaita.

Mielikuva kaupungista Saimaan sydämessä on täynnä taidetta ja luontoa, eläväisiä ihmisiä ja suuria persoonia sekä heidän näköistään kaupunkia. Älkää tukahduttako, vaan ruokkikaa tätä mielikuvaa!

Verrattain pienillä investoinneilla voi olla kauaskantoisia vaikutuksia. Moni olisi varmasti valmis auttamaan talkoohengessäkin. Niin lähempää kuin kauempaa.

Kaupungin henki kumpuaa sen ihmisistä. Ympäristö taasen muovaa ihmisiä. Olette siellä kotopuolessa ottaneet askelia oikeaan suuntaan, mutta olisiko syytä ottaa pari kunnon loikkaa? Kun kattaus on kaunis ja ruoka hyvää, tekee mieli palata saman aterian ääreen.

Juuso Paulasuo

Kirjoittaja asuu fyysisesti muualla, mutta ajatuksissaan loikoilee puun siimeksessä Tallisaaressa