Lukijalta: Oliko OKL:n edunvalvontaa riittävästi?

Minulla on ihastuttava naisystävä Savonlinnassa. Aina siellä vieraillessani saan lukea paikallisista lehdistä, Savonmaasta ja tästä lehdestä, että Sipilän hallitus antoi liian vähän kompensaatioita opettajakoulutuslaitoksen siirrosta Joensuuhun tai että hallitus ei tehnyt riittävästi estääkseen siirron Joensuuhun.

Mitkä olivat lähtökohdat tapaukselle? Vuonna 2016 päättyi nykynimeltään tulossopimus opetus- ja kulttuuriministeriön ja Itä-Suomen yliopiston välillä. Tuohon sopimukseen oli kirjattu ehto, että opettajakoulutus toteutetaan Savonlinnassa. Vuonna 2017 alkavassa tulossopimuksessa tätä ehtoa ei ollut. Miksi?

Tähän kysymykseen vastaamiseksi olisi hyvä tietää, mitä edunvalvontakeskusteluja ministeriön kanssa kävivät ennen sopimuksen tekemistä seuraavat keskeiset vaikuttajat: itäsavolaiset kansanedustajat Heli Järvinen, Hanna Kosonen, Kaj Turunen, maakuntahallituksen savonlinnalainen puheenjohtaja Jarkko Vuorinen, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Matti-Pekka Parkkinen ja kaupunginjohtaja Jarkko Laine.

Jos edunvalvontakeskusteluja ennen sopimuksen tekemistä käytiin, niistä on varmaan dokumentteja olemassa.

Jos edunvalvontakeskusteluja ennen sopimuksen tekemistä käytiin, niistä on varmaan dokumentteja olemassa.

Silloisen lehtikirjoittelun perusteella ongelma havaittiin siinä vaiheessa kun yliopiston hallitus ilmoitti siirtävänsä opettajakoulutuksen Joensuuhun. Siinä vaiheessa hallitukseen vetoaminen ja muutkin pyristelyt olivat turhia. Entisenä alalla olleena totean, että ehdot sopimukseen pitää saada ennen sopimuksen allekirjoitusta. Sopimusehtojen muuttaminen tai ehtojen lisääminen jälkikäteen ei onnistu edes Sipilän hallitukselta, vaikka se työllisyystavoitteeseensa pääsikin.

Kompensaationeuvottelujen farssi on jo toisen tarinan väärti.

Raimo Jenu
Opetusneuvos
Mikkeli

Uusimmat uutiset