Lukijalta: Keppostelua vai sankarivainajien muiston häpäisyä?

Itä-Savossa uutisoitiin 15.10. vähättelevään sävyyn, kuinka Savonlinnan Kirkkopuistossa oleva Wäinö Aaltosen teos, Vapaussodan Sankaripatsas, on joutunut ”keppostelun” kohteeksi. Ikään kuin kyseessä olisi viaton karkki vai kepponen -hassuttelu. Riitta Moisander tuomitsee teon keskiviikon lehdessä jyrkästi. Hänen mukaansa kyse on taideteokseen kohdistuneesta törkeästä ilkivallasta.

Mutta mihin unohtui toimitukselta tässä jutussa se, että kyseessä ei ole pelkkä taideteokseen kohdistunut ilkivalta, vaan sankarivainajien muistomerkkiin kohdistunut vandalismi. Mielestäni tässä on kysymys vuoden 1918 sankarivainajien muiston häpäisemisestä.

Tekijät eivät ehkä ole olleet tietoisia patsaan taiteellisista arvoista, mutta heidän on täytynyt tietää, että kyseessä on sankarivainajien muistomerkki. He eivät ole voineet olla huomaamatta patsaan molemmin puolin olevia hautakiviä, vaikka olisivat olleet ulkopaikkakuntalaisia.

Riitta Moisander toteaa, että ilkivallan taustalla voi olla taideaineiden opetuksen väheneminen kouluopetuksessa, jolloin ihmisiltä katoaa käsitys siitä, mitä taide on ja miten sitä kohdellaan. Mutta miten on käynyt koulujen historian opetuksen? Kuinka paljon opetuksessa käsitellään Suomen itsenäistymisen käännekohtia tai viime sotiemme historiaa? Kuinka hyvin savonlinnalaiset koululaiset tietävät, mikä hautausmaa ja patsas Kirkkopuistossa on? Onko tilanne niin kuin eräs everstiluutnantti aikanaan totesi: ”Koululaiset kyllä tuntevat kreikkalaiset ja roomalaiset pylväsmallit, mutta Suomen historiasta – varsinaan sotahistoriasta — he eivät tiedä mitään.”

Kun kirjoitin ylioppilaaksi vuonna 1971 silloisesta Savonlinnan Yhteiskoulusta, niin juhlan jälkeen kävelimme koululta laskemaan ruusut tälle sankarimuistomerkille. En tiedä, mikä on nykyinen käytäntö, mutta on huolestuttavaa, jos koululaisilta on kadonnut taidekäsityksen lisäksi myös maamme lähihistorian tietämys.

Olkoon tekijöiden tausta mikä tahansa, niin sankarivainajien muiston häpäisy on kaikkea muuta kuin ”keppostelua”. En kuitenkaan jaksa uskoa, että tällaisen typeryyden taustalla olisi vuoden 1918 tapahtumat tai poliittiset intohimot, vaan kyseessä on pelkästään tyhmyydestä ja tietämättömyydestä johtuva alkoholin vauhdittama idiotismi.

Matti Hyvärinen
Tietokirjailija
Jyväskylä