Lukijalta: Perussuomalaiset eivät ole tyytyväisiä kesän 2020 oopperajuhlien peruuntumiseen

Perussuomalaiset eivät ole tyytyväisiä kesän 2020 Savonlinnan oopperajuhlien peruuntumiseen, sillä ymmärrämme oopperajuhlien suuren merkityksen Savonlinnan talousalueelle. Silti vastoin tosiasioita mediassa ja mielipidekirjoituksissa väitetään, että teknisen lautakunnan jäsen Matti Lundenius ja kaupunginhallituksen jäsen Juha Kukkonen vastustaisivat oopperajuhlia.

Perussuomalaisia on mediassa väitetty oopperan, teatterin ja muun kulttuurin vastustajiksi. Päin vastoin Savonlinnan perussuomalaiset kannattavat vapaata kansalaistoimintaa, joka tuottaa paljon erilaista kulttuuria. Vapaassa yhteiskunnassa kaikilla pitää olla oikeus ja vapaus ilmaista mielipiteitä ja tehdä kulttuuria. Sananvapaus on meille tärkeä vapaus ja arvo.

Savonlinnan perussuomalaiset ovat useana vuonna esittäneet mahdollisuutta, että muiden toimialojen tavoin myös kulttuurimenoissa voitaisiin säästää. Siitä jotkut vetävät väärän johtopäätöksen, että vastustaisimme oopperaa. Perussuomalaiset kannattivat kaupungin talousarviossa noin 1,5 miljoonan euron henkilöstösäästöistä. Olisimme tasapuolisuuden nimissä olleet valmiita päättämään myös kulttuurimenojen säästöistä. Kun kaupungin talous nyt suorastaan sukeltaa huonoon suuntaan, ei voi olla hyväksyttävissä, että kaikki muut säästävät mutta kulttuuri ei.

Se, että talousahdingossa esitetään jonkin avustuksen tai määrärahan leikkausta, ei tarkoita sitä, että leikkauksen kohteen toimintaa vastustettaisiin. Päin vastoin, perussuomalaisilla on ollut toisenlainen tavoite. Kulttuuritukien lisäksi perussuomalaiset ovat tehneet esityksiä, että kaupunki voisi edesauttaa sitä, että Savonlinnan kulttuuritoiminta monipuolistuisi, eikä kaupungin avustama toiminta nojaisi vain muutamaan kulttuurin alaan. Olemme siis esittäneet vision kaupungista, jossa kulttuuri kukoistaisi Olavinlinnassa nykyistäkin monipuolisempana. Olemme esittäneet, että Olavinlinnan käyttöä voitaisiin käyttää suurten kulttuuritapahtumien näyttämönä myös keväällä ja syksyllä.

Olemme esittäneet, että Olavinlinnan käyttöä voitaisiin käyttää suurten kulttuuritapahtumien näyttämönä myös keväällä ja syksyllä.

Perussuomalaisten visiossa tarvitsisimme Savonlinnaan nykyistä enemmän suuria musiikkikonsertteja. Luulisimme, että pandemian jälkeen kaupunkiin olisi mielellään tulossa montakin kotimaista ja jopa ulkomaista esiintyjää leipäänsä tienaamaan. Mutta kun Olavinlinna on ollut kesä- ja heinäkuun ajan yksin oopperan käytössä, miten järjestää kylmässä kivilinnassa konsertteja ennen kesää? Syksylle jää nykyisen rättikaton alla konserttimahdollisuus käytännössä vain elokuussa. Lisäksi Savonlinnasali on varattu ensisijaisesti teatterin vähäisten yleisömäärien näyttämöksi.

Nyt kun koko Suomi kärsii koronaviruksen aiheuttaman pandemian vuoksi, kaupunginjohtaja on esittänyt vastauksena ongelmiin muunlaista tapahtumatarjontaa kaupunkiin. Kannatamme tätä lämpimästi, ja niin näyttää myös Itä-Savon päätoimittaja tekevän. Hänen mielestään kaupunginjohtajan varautumisohjelma tarjoaa mahdollisuuden uuteen. Juuri tällaista me perussuomalaiset olemme esittäneet kaupungin visioksi jo vuosia ennen kriisiä.

Ihmettelemme sitä, miksi enemmän on merkitystä sillä, kuka idean esittää kuin sillä, mitä esitetään. Olisi mukava, jos mediakin joskus katsoisi asioita asioina eikä sitä, kuka asian esittää.

Juha Kukkonen

Matti Lundenius