Lukijalta: Harri Halolle — Lähidemokratia on hyvä asia

Viitaten keskiviikon 2.1. Jaana Hännisen kirjoittamaan juttuun Itä-Savossa, jossa hän oli haastatellut eläkkeelle jäävää Savonlinnan kaupungin rakennuspäällikkö Harri Halkoa.

Ottamatta kantaa muihin kuin Harri Halkon lausumaan mielipiteeseensä kumppanuuspöytien toimivuudesta tai hänen mielestään toimimattomuudesta.

Lähidemokratian yhtenä toimintamallina on kumppanuuspöytätoiminta, jonka Savonlinnan kaupunki on päättänyt ottaa käyttöön kuntalaisten kuulemiseen vuoden 2018 aikana.

Takana on siis vajaa vuosi kumppanuuspöydän toteuttamista, jota on kehitettävä jatkuvasti yhä paremmin toimivaksi kuntalaisten välittömän kuulemiseen ja osallisuuspolun toteuttamiseen.

Harri Halko tyrmää täysin kumppanuuspöytämallin toiminnan ja lausuu virkamiehelle sovinnaiseen tapaan, että kaikki aloitteet ja esitykset ovat kierrätettävä virkamies- ja lautakuntavalmisteluun. Varmasti myös niitäkin esityksiä on kosolti, jossa näin pitää tehdä, mutta...

Kumppanuuspöytämallin perimmäisenä ajatuksena on, että kuntalaiset kokevat, että heidän ajatuksiaan kuunnellaan ja myös toteutetaan säällisen aikataulun puitteissa. Ikävä kyllä tämä ei toteudu Harri Halon esittämässä mallissa, tästä on lukuisia esimerkkejä jo kuluneen toimintavuoden ajalta.

Kumppanuuspöydän toimintamallia (lue: pelisääntöjä) on hiottu viime vuoden loppupuolella entistä toimivammaksi ja kuntalaisten esitykset konkreettisesti huomioon ottavaksi toiminnaksi, joka näkyy jo kevään kumppanuuspöytien tilaisuuksissa ja päätöksissä.

Lisäksi Harri Halko esittää, että valtuutetut käyvät kerran vuodessa kuulemassa kuntalaisia kyläyhdistysten yms. järjestöjen tilaisuuksissa. Valtuutetut ovat erittäin tervetulleita olleet tähänkin asti osallistumaan eri tapahtumiin kylillä ja kaupunginosissa, tosin kovin vähän heitä on näkynyt vaalien välillä tasapuolisesti eri puolilla laajaa Savonlinnaa.

Viisi kumppanuuspöydäntapahtumaa ( Savonlinnan keskikaupunki, ”Sääminki”, Kerimäki, Punkaharju ja Savonranta) keväisin ja syksyisin ovat keränneet aktiiveja kuntalaisia sekä järjestöjä tuomaan esille yhteistä hyvää tuovia asioita ja ideoita Savonlinnan kaupungille. Näihin tilaisuuksiin valtuutetut ovat enemmän kuin tervetulleita ja muutamia aktiiveja valtuutettuja on paikalla ollutkin.

Lähidemokratiaa toteutetaan pitkin vuotta erilaisissa tilaisuuksissa ja tapahtumissa tasapuolisesti koko laajassa Savonlinnan kaupungissa.

Lähidemokratian toteutuminen on parhaimmillaan silloin kun kuntalainen on kokenut, että hänen ajatuksensa on otettu huomioon ja toteutettukin säällisessä ajassa. Kaikki esitykset ja aloitteet eivät ole niin massiivisia, jotta siihen tarvitaan valjastaa virkamiesverkosto ja lautakunnat niitä pohtimaan omien aikataulujensa mukaisesti.

Jukka Nokelainen
Puheenjohtaja
Savonlinnan Kylät ry

Uusimmat uutiset