Lukijalta: Norppa ei voi hyvin vielä aikoihin

Keskustan kuntavaaliehdokas Ari Lybeck kirjoitti 20.2. Itä-Savossa, että norppa elää ja voi hyvin ilman lisärajoituksia. Olen asiasta eri mieltä. Saimaannorppa kuuluu edelleen uhanalaisten lajien joukkoon. Suomeksi sanottuna norppa ei elä ja voi hyvin niin kauan, kun se on uhanalainen laji. Jos tilanne joskus muuttuu, silloin rajoituksia voi harkita uudelleen.

Ari Lybeck oli huolissaan rajoitusten vaikutuksesta Saimaan matkailuun. Itse uskon norpan olevan matkailulle parempi valttikortti kuin verkkojen vesillelasku. Kauniista vesistöstämme ja kalastuksesta voi nauttia muutenkin. Esimerkiksi hakea paistoahvenet mato-ongella, jännittää kalasaalista kuhaa tai lohta uistellen ja käydä katiskasta kalat soppaa varten. Saimaa tarjoaa valtavasti norppaystävällisiä virkistysmahdollisuuksia.

Tosiasia kuitenkin on, että norppa on uhanalainen ihmisen toimien vuoksi. Ihminen joutuu nyt sopeutumaan norpan eduksi. Teologina sanoisin, että tässä asiassa edellisten sukupolvien synnit lankeavat maksettavaksi seuraaville ja sitä seuraaville polville.

Saimaannorpan kotivedet eivät tarvitse vapaa-ajankalastajien verkkoja. Mitä Saimaan kalakantojen hyödyntämiseen ja kehittämiseen tulee, niin jätetään se työllisyyden ja elinvoiman parantamisen vuoksi ammattikalastajille.

Juho-Petteri Malinen

Kuntavaaliehdokas (vihr.)

Savonlinna

Luetuimmat